Proteste de amploare la Cotroceni şi Guvern, dar şi în restul țării

© Facebook / Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de BiruintaSute de persoane au protestat la Cotroceni împotriva construirii mega moscheii protest București
Sute de persoane au protestat la Cotroceni împotriva construirii mega moscheii protest București - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicaliştii din Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Cartel Alfa au pichetat Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria începând de miercuri, 25 mai. Printre altele, ei cer depolitizarea instituțiilor publice.

BUCUREŞTI, 25 mai — Sputnik. Sindicatele din Apărare, Agricultură, Educație și Energie au anunțat proteste de amploare, se arată în comunicatul de presă al Blocului Național Sindical (BNS).

Protestele au început miercuri, 25 mai, după ce marți, într-o conferință de presă ținută la sediul organizației, președintele BNS Dumitru Costin i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru a-i cere să medieze dialogul sindicatelor cu Guvernul.

Palatul Cotroceni a fost pichetat moment de sindicalişti din industria Apărării împreună cu cei din Cartel Alfa. Protestul a început la ora 11.00 şi a durat până la ora 14.00.

"În România se vede cel mai bine criza. Doar clientelă politică. E o paralizie la nivelul aparatului guvernamental. Am încercat să vorbim cu miniştrii, nu s-a întâmplat nimic. CSAT şi Klaus Iohannis sunt cei mai îndreptăţiţi ca să intervină în această criză. O să continuăm cu protestele. Rămânem în stradă până când vom primi un răspuns de la preşedintele Klaus Iohannis", a declarat pentru RTV preşedintele BNS, Dumitru Costin.

București proteste anti Piedone Бухарест протесты против Пьедоне (примар 4-го сектора) - Sputnik Moldova
Proteste la București. RADET, în fața Guvernului

Câteva sute de oameni din sistemul de protecție a mediului scandează în Piaţa Constituției nemulțumiți de salariile mici. Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) și CNSLR Frăția își exprimă solidaritatea și sprijinul necondiționat față de salariații care lucrează în sectorul de mediu, au declarat liderii celor două organizații.

Conform calendarului, luni, 30 mai, protestul își propune să atragă atenția asupra legislației muncii din România. Marți, 31 mai, vor fi acțiuni ale sindicaliștilor din Agricultură. Vor urma proteste şi joi, 2 iunie, ale angajaţilor din industria auto şi din transporturi. Vineri, 3 iunie, cei din domeniul energetic vor ieşi în stradă.

„Absența unei viziuni coerente privind resursele umane, politizarea excesivă, cadru legislativ ambiguu și stufos, sunt doar câțiva din factorii generatori ai situației actuale. Toate aceste probleme par azi mai actuale ca oricând", se precizează în comunicatul de presă al BNS.

De asemenea, atât în Timişoara, cât şi în restul ţării au fost anunţate acţiuni generale de protest în domeniul Educaţiei. Mai multe asociaţii naţionale, printre care Asociația Elevilor din Constanța, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Națională Sindicală „Alma Mater", Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret" contestă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

În urma acestei Ordonanţe, anagajaţii din învăţământ nu vor beneficia de salarii mărite în acest an, iar guvernanţii susţin că acest lucru se va întâmpla şi în 2017.

„În zilele de 25 și 27 mai, sub deviza «Împreună pentru Educație» în toate unitățile de învățământ, în pauza mare, tot personalul unității și toți elevii vor ieși în curte în semn de protest față de subfinanțarea învățământului românesc, timp în care va suna continuu «clopoțelul»", au transmis reprezentanții organizațiilor.

Pe 31 mai vor avea loc manifestări de stradă în marile orașe, inclusiv Timișoara, iar pe 1 iunie se va protesta la București. Cadrele didactice au ameninţat că vor suspenda examenele de Bacalaureat şi Capoacitate din acest an dacă autorităţile nu iau măsurile necesare.

Fluxul de știri
0