Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Filip a indicat prioritățile în negocierile cu FMI

© Sputnik / Мирослав РотарьПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Cabinetului de Miniștri a numit tema principală a discuțiilor purtate cu misiunea FMI care se află la ora actuală în Moldova.

CHIȘINĂU, 25 mai — Sputnik. Principalul aspect în negocierile cu misiunea FMI, care se află la ora actuală în Moldova, este situația din sistemul bancar, a declarat miercuri premierul Pavel Filip în cadrul forumului economic de la Chișinău.

Misiunea FMI a sosit în Moldova luni și se va afla aici până la 27 mai. La etapa actuală, misiunea FMI nu este mandatată să încheie un acord cu privire la noul program.

„Stabilizarea sistemului bancar este tema principală în negocierile cu misiunea FMI care se află la ora actuală în Moldova. Această obligațiune și-a asumat-o Guvernul țării", a spus Filip.

Christine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард - Sputnik Moldova
Societate
FMI propune majorarea treptată a tarifelor comunale în Moldova

Anterior, şefa misiunii FMI, Ivanna Hollar, a declarat că experții FMI vor efectua o evaluare a schimbărilor din sectorul financiar-bancar al Moldovei, subliniind totodată că printre problemele serioase care trebuie soluționate în primul rând se numără excluderea ingerinței justiției în supravegherea și reglementarea activității băncilor, precum și asigurarea transparenței acționarilor finali.

Autoritățile țării îşi pun mari speranțe în acordul cu FMI, deoarece acest document presupune nu doar posibilitatea de obține următorul împrumut, ci dă și „undă verde" pentru împrumuturile de la ceilalți donatori străini.

Programul anterior de trei ani privind cooperarea dintre Moldova și FMI a demarat la începutul lui ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013. Ultima tranșă de 76 de milioane de dolari din cele 570 de milioane de dolari nu au mai ajuns în republică din cauza că FMI a fost nemulțumit de cheltuielile sociale exagerate și de deficitul mare în bugetul de stat al țării.

Fluxul de știri
0