Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Filat a primit o vizită privată în penitenciar: vezi despre cine este vorba

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Ex-premierul Vladimir Filat, încarcerat în penitenciarul 13 din Chişinău, a fost vizitat joia trecută de două rude apropiate.

CHIŞINĂU, 25 mai – Sputnik. Liderul PLDM, Vladimir Filat, a fost vizitat în penitenciar de tatăl său, Vasile şi fratele Ion. Vizita a avut loc joia trecută şi a fost confirmată chiar de fratele deputatului.

„L-am vizitat în penitenciar de ziua mamei. Am fost împreună cu tata”, a declarat fratele Ion.

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015. Procurorii îl învinuiesc pe acesta că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, a primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 de milioane de dolari. Din data de 23 octombrie, Filat a fost transferat din izolatorul CNA în Penitenciarul nr.13.

Aceasta este o primă vizită din partea rudelor pe care o primeşte Filat de când este încarcerat. Din data de 23 octombrie şi până la 19 mai, nimeni dintre rudele deținutului Filat nu au solicitat Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) întrevederi. În cele peste şapte luni de când stă în izolator, Filat a fost vizitat doar de avocaţi.

Contactele lui Filat cu rudele s-au limitat doar la discuţiile telefonice, care, potrivit legislaţiei în vigoare, nu pot dura mai mult de 20 de minute pe săptămână.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce Filat nu este vizitat de rude în penitenciar

Potrivit Codului de Executare al Republicii Moldova, condamnatul are dreptul la întrevederi de scurtă şi de lungă durată. Întrevederile de scurtă durată cu soţul, rudele până la gradul al IV-lea inclusiv, iar în cazurile prevăzute de Statutul executării pedepsei de către condamnaţi, cu aprobarea scrisă a şefului instituţiei penitenciare, cu o altă persoană indicată de condamnat se acordă pe o durată de 1–4 ore. Aceste întrevederi se desfăşoară în spaţii special amenajate, sub supraveghere vizuală sau prin intermediul sistemelor video de către reprezentanţii administraţiei instituţiei penitenciare.

Întrevederile de lungă durată cu soţul, părinţii, copiii, fraţii, surorile, bunicii şi nepoţii condamnatului, iar în cazurile prevăzute de Statutul executării pedepsei de către condamnaţi, având aprobarea scrisă a şefului instituţiei penitenciare, cu o altă persoană indicată de condamnat se acordă pe o durată de la 12 ore la 3 zile. Condamnatul achită cheltuielile suportate de către instituţia penitenciară în legătură cu întrevederea de lungă durată.

Condamnatul are dreptul la o întrevedere de scurtă durată pe lună şi la o întrevedere de lungă durată pe trimestru.

Fluxul de știri
0