Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce Filat nu este vizitat de rude în penitenciar

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din data de 23 octombrie 2015, când a fost transferat din izolatorul CNA în Penitenciarul nr.13 nimeni din rudele deținutului Vladimir Filat nu a solicitat DIP-ului întrevederi.

CHIŞINĂU, 7 mai – Sputnik. În mai bine de jumătate de an de când stă în închisoare, ex-premierul Vladimir Filat nu a fost vizitat de nicio rudă. 

Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) a precizat la solicitarea agenţiei Sputnik, că de când se află în arest preventiv în Penitenciarul 13, deputatul Filat nu a primit nicio vizită din partea rudelor, nici de scurtă durată şi nici de lungă durată.

În cele mai bine de 6 luni de când stă în izolator, Filat a fost vizitat doar de avocaţi. Durata acestor întrevederi diferă de la o zi la alta, în mediu 30 de minute, şi au loc în conformitate cu  programul zilnic al deținuților. 

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat are un nou coleg de celulă: fost vameş

Contactele lui Filat cu rudele se limitează doar la discuţiile telefonice, care, potrivit legislaţiei în vigoare, nu pot dura mai mult de 20 de minute pe săptămână. 

Deputatul PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015. Procurorii îl învinuiesc pe Filat că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, a primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 de milioane de dolari. Din data de 23 octombrie, Filat a fost transferat din izolatorul CNA în Penitenciarul nr.13. 

Potrivit Codului de Executare al Republicii Moldova, condamnatul are dreptul la întrevederi de scurtă şi de lungă durată. Întrevederile de scurtă durată cu soţul, rudele până la gradul al IV-lea inclusiv, iar în cazurile prevăzute de Statutul executării pedepsei de către condamnaţi, cu aprobarea scrisă a şefului instituţiei penitenciare, cu o altă persoană indicată de condamnat se acordă pe o durată de 1–4 ore. Aceste întrevederi se desfăşoară în spaţii special amenajate, sub supravegherea vizuală sau prin intermediul sistemelor video de către reprezentanţii administraţiei instituţiei penitenciare.

Întrevederile de lungă durată cu soţul, părinţii, copiii, fraţii, surorile, bunicii şi nepoţii condamnatului, iar în cazurile prevăzute de Statutul executării pedepsei de către condamnaţi, având aprobarea scrisă a şefului instituţiei penitenciare, cu o altă persoană indicată de condamnat se acordă pe o durată de la 12 ore la 3 zile. Condamnatul achită cheltuielile suportate de către instituţia penitenciară în legătură cu întrevederea de lungă durată.

Condamnatul are dreptul la o întrevedere de scurtă durată pe lună şi la o întrevedere de lungă durată pe trimestru. 

Fluxul de știri
0