Scandalul Hexi Pharma: are sau nu ramificații în Republica Moldova

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaЗавод
Завод - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit informațiilor de care dispune Ministerul Sănătății de la Chișinău, produsele dubioase comercializate de Hexi Pharma (dezinfectanți diluați) nu au fost importate în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik. Ministerul Sănătății de la Chișinău va publica în timpul apropiat un comunicat detaliat despre cazul Hexi Pharma, care a devenit un subiect de mare scandal, mai întâi în România, cu tendinţe de a se propaga şi în Republica Moldova. Despre aceasta i-au comunicat corespondentului Sputnik responsabili din cadrul Ministerului moldovean al Sănătății, care au venit totodată cu unele precizări preliminare.

Медик с лекарством - Sputnik Moldova
Hexi Pharma ar fi trecut Prutul cu dezinfectanți diluați

Potrivit informațiilor de care dispune Ministerul Sănătății de la Chișinău, produsele dubioase comercializate de Hexi Pharma (dezinfectanți diluați) nu au fost importate în Republica Moldova. Cu atât mai puțin veridice sunt și informațiile despre faptul că acești dezinfectanți ar fi ajuns în spitalele dintre Prut și Nistru.

Referindu-se la Arcadie Ochinciuc, tatăl Ulianei Ochinciuc, cea de a doua soţie a proprietarului Hexi Pharma, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că despre dânsul se știe că este un medic care activează la Ungheni, însă această persoană nu este angajată în nicio funcție în cadrul ministerului de resort.

O altă precizare în legătură cu acest caz se referă la cifra de afaceri fabuloasă a companiei Hexi Pharma în Republica Moldova, ce a fost vehiculată în presa română. Potrivit specialiștilor de la Ministerul Sănătății, piața farmaceutică din Moldova este mult prea mică pentru o asemenea cifră de afaceri, iar sumele pe care le-ar fi câștigat compania respectivă în România par a fi prea exagerate chiar și pentru piața românească.

Anterior și ministrul moldovean al Sănătății, Ruxanda Glavan, a menționat pe pagina sa de Facebook că unele surse media ”încearcă să umfle din nimic un scandal al dezinfectanților și în Republica Moldova, similar cu cel din România”.

”Revin cu această postare pentru a pune punct tuturor speculațiilor. Repet, în contextul scandalului din România, cu dezinfectanții Hexi Pharma, că aceștia nu au ajuns propriu-zis pe piața moldovenească. Da, câteva dintre produsele Hexi Pharma, au fost înregistrate în Republica Moldova, însă nu au fost importate niciodată din 2012 și până astăzi. Avem și confirmarea companiei, cât și scrisoarea de la Serviciul Vamal, prin care este clar menționat că produsele respective nu au fost importate sau depistate în baza de date pe perioda anilor 2012-2016”.

Ministrul Ruxanda Glavan a mai precizat că ”în prezent are loc evaluarea generală a circulației și utilizării dezinfectanților în Republica Moldova”.

Amintim că presa din România a scris că unul dintre produsele Hexi Pharma, care ar fi fost omologat și distribuit în Republica Moldova, ar fi fost biocidului Thor, care ”pe piața moldovenească devenise foarte profitabil”. Vânzarea acestui produs, potrivit unor surse mass-media, i-ar fi adus lui Dan Condrea circa o sută de milioane de euro.

”Hexi Pharma dăduse lovitura dincolo de Prut, deși nimeni nu știe unde se întâmpla exact procesul de diluare a dezinfectanților”, dezvăluia anterior libertatea.ro.

Presa a mai scris și despre tatăl Ulianei Ochinciuc, Arcadie Ochinciuc, care ar fi ”un medic foarte influent în Republica Moldova, iar de un an a ajuns să lucreze în cadrul Ministerului Sănătății”.

© Ruxanda Glavan/FacebookMinistrul Sănătății, Ruxanda Glavan, postare pe Facebook
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, postare pe Facebook - Sputnik Moldova
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, postare pe Facebook

Fluxul de știri
0