Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În aprilie, moneda naţională a fost pe un trend de depreciere

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Banca Naţională a Moldovei a prezentat datele cu privire la Cererea şi oferta de valută străină pe piaţa valutară în luna aprilie 2016, menţionând că a fost înregistrat un excedent important de valută.

CHIŞINĂU, 23 mai — Sputnik. Potrivit instituţiei, în luna aprilie 2016, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 186.2 la sută, comparativ cu 103.6 la sută în luna martie 2016.

„În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 41.6 mil. USD (sau cu 25.9 la sută), în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o scădere de 46.4 mil. USD (sau de 29.9 la sută)", potrivit BNM.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Recomandările specialiştilor privind obiectivele BNM şi reglementarea valutară

Excedent de valută i-a permis regulatorului să realizeze intervenții de procurare pe piața interbancară locală în sumă de 108.1 mil. USD.

Banca centrală menţionează totodată că în aceste condiții, pe parcursul lunii aprilie 2016 cursul de schimb al monedei naționale s-a înscris pe un trend de depreciere moderată în raport cu dolarul SUA, și s-a majorat la finele lunii cu 0.7 la sută comparativ cu cursul înregistrat în ultima zi a lunii martie.

„În același timp, cursul mediu a scăzut cu 0.6 la sută, de la 19.8160 în luna martie până la 19.7066 în luna aprilie", a mai specificat BNM.

În ceea ce privește structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea cea mai mare a revenit în continuare monedei unice europene (62.7 la sută), urmată de dolarul SUA (25.7 la sută) și rubla rusească (10.4 la sută).

Fluxul de știri
0