Zborul EgyptAir: rămășițele găsite denotă o explozie puternică la bord

© Flickr / Mark HarkinСамолет компании EgyptAir
Самолет компании EgyptAir - Sputnik Moldova
Abonare
Aeronava Airbus A320 a companiei egiptene AgyptAir, care efectua cursa MS804 Paris-Cairo, a dispărut deasupra Mării Mediterane, în spațiul aerian al Egiptului, ân noaptea de 18 spre 19 mai. La bord se aflau 66 de persoane, dintre care 10 membri ai echipajului.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Rămășițele Airbus EgyptAir, prăbușit la 19 mai în Marea Mediterană, găsite la această zi sunt elemente mici, fragmente ale fuzelajului și lucruri personale ale pasagerilor rupte în bucăți mici, ce ne duce cu gândul la o explozie puternică la bord, consideră generalul și fostul pilot egiptean Ihab Moursi, scrie Sputnik France.

„Dacă s-a produs o explozie în aer, atunci aceasta nu poate păstra elementele în întregime. Pentru moment, tot ce am găsit noi nu sunt altceva decât fragmente mici. Chiar și vestele de salvare sunt în zdrențe, precum niște covoare. Acestea pot fi urmare a unei explozii puternice", a declarat el.

Potrivit ipotezelor lui Moursi, teroriștii s-au infiltrat de-a lungul anilor în sânul personalului aeroportului parizian. „Acest lucru este posibil, în Franța sunt extremiști de diferite naționalități. Se poate întâmpla ca unii dintre ei să lucreze la aeroport de mai mulți ani. După primirea ordinului, au reușit să treacă de măsurile de securitate", a menționat expertul egiptean pentru RIA Novosti.

El a adăugat că este puțin probabil ca explozia, în cazul confirmării acestei teze, a fost declanșată de un terorist care se afla la bordului avionului.

„Am dubii că este vorba de un terorist-kamikadze. Este mult mai probabil că este vorba de un angajat al aeroportului care avea acces la avion", a subliniat Ihab Moursi.

Самолеты и корабли ведут поиск пропавшего лайнера EgyptAir - Sputnik Moldova
Prăbușirea EgyptAir: raportul preliminar va fi gata într-o lună

Potrivit lui, alte ipoteze sunt mai puțin solide. „De obicei, patru factori stau la originea accidentelor aeriene: condițiile climaterice, dar piloții nu s-au plâns pe timp. O altă cauză poate fi o defecțiune tehnică, în acest caz pilotul informează (părțile vizate), ceea ce nu este cazul dat. Al treilea factor este eroarea umană, ea intervine atunci când pilotul încearcă să aterizeze avionul sau avionul se află la 11.000-12.000 metri altitudine. Ultima cauză este intervenția umană nesancționată, altfel spus, un atac terorist", spune expertul.

Și un punct extrem de important este de a găsi registratoarele de bord pentru a putea face mai multă lumină asupra cauzelor acestei tragedii.

Aeronava Airbus A320 a companiei egiptene AgyptAir, care efectua cursa MS804 Paris-Cairo, a dispărut deasupra Mării Mediterane, în spațiul aerian al Egiptului, ân noaptea de 18 spre 19 mai. La bord se aflau 66 de persoane, dintre care 10 membri ai echipajului.

Operațiunile de căutare sunt desfășurate de forțele aeriene și navale ale Egiptului, Greciei, Franței și Statelor Unite. Vineri, 20 mai, militarii egipteni au anunțat despre găsirea unor părți ale avionului și lucrurilor personale ale pasagerilor la 290 de kilometri nord de Alexandria. Potrivit ministerului egiptean al Aviației Civile, nu există supraviețuitori.

Pentru a localiza cutiile negre ale avionului, Egiptul a îndreptat un submarin capabil să coboare la 3000 de metri adâncime.

 

Fluxul de știri
0