Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât plăteşte fiecare cetăţean pentru întreţinerea miniştrilor şi altor şefi

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Fiecare cetăţean al Moldovei plăteşte anual aproape 1,3 mii de lei pentru retribuirea muncii unui angajat din administraţia publică centrală.

CHIŞINĂU, 23 mai – Sputnik. Anul trecut, aproape 20 la sută din totalul salariaților din țară erau angajați în sectorul bugetar, în scădere cu 8,9 la sută față de anul 2012. Din aceștia, peste 66 de mii erau angajați în administrația publică centrală, pentru care au fost cheltuiți din bugetul de stat 3,7 miliarde lei.

Aleksandr Lukaşenko şi Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Politică
Pentru vizita lui Timofti la Minsk au fost alocați o jumătate de milion de lei

La începutul anului în curs, Ministerul Finanțelor a publicat numărul de unități de personal necesare și real angajate și plătiți pentru executarea funcțiilor și serviciilor publice la nivel central.

Potrivit unei analize a specialiştilor de la Expert-grup, numărul unităților de personal din administrația publică centrală a crescut cu câte 2 la sută anual din 2012 până în 2015. Acest lucru s-a datorat în mare parte creării noilor instituții la nivel central.

„Din 1000 de bugetari, în 2009, cei mai mulți – 612 – activau în învățământ, iar cei mai puțini în transporturi și drumuri. Din 1000 de bugetari, în 2015, cei mai mulți activau în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar cei mai puțini în Agenția Națională Antidoping”, potrivit expertizei.

Conform specialiştilor, fiecare cetăţean al ţării plăteşte anual aproape 1,3 mii de lei pentru retribuirea muncii unui angajat din administraţia publică centrală.

Fluxul de știri
0