Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune avocatul poporului despre marşul LGBT, contramarş şi poliţişti

© Sputnik / Мирослав РотарьМарш ЛГБТ - сообщества в Кишиневе
Марш ЛГБТ - сообщества в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Poporului şi–a expus opinia faţă de marşul LGBT care a avut loc duminică la Chişinău, contramarşul organizat de preoţi şi enoriaşi şi reacţia oamenilor legii.

CHIŞINĂU, 23 mai – Sputnik. Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, dezaprobă acţiunile care au condus la împiedicarea desfăşurării Marşului solidarităţii “Fără frică”, organizat pe 22 mai la Chişinău.

Ombudsmanul a salutat prestaţia forţelor de ordine în eforturile de asigurare a realizării dreptului la întruniri şi la exprimarea opiniei.

Avocatul Poporului aminteşte că dreptul la libertatea de întrunire paşnică este consfinţit de Constituţie şi garantat de Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Марш ЛГБТ - сообщества в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Alexandru Jizdan, despre marșul LGBT: o situație deloc ușoară

„Nu este exclus ca o anumită manifestaţie să nemulţumească alte persoane ostile ideilor sau revendicărilor pe care le susţin organizatorii acelei manifestaţii. Cu toate acestea, şi într-o asemenea situaţie, într-o democraţie, dreptul de a contramanifesta nu poate să meargă până la a paraliza dreptul de a manifesta”, a declarat Cotorobai.

Ombudsmanul susţine că libertatea de conştiinţă nu poate fi suprapusă libertăţii de opinie şi celei de întrunire.

„Promovarea unui drept sau a unei libertăţi nu poate şi nu trebuie să fie realizat în detrimentul exercitării altor drepturi şi libertăţi fundamentale ale altor categorii de persoane”, afirmă Cotorobai.

Avocatul Poporului cheamă la o atitudine tolerantă şi de respect faţă de demnitatea umană, de respect faţă de drepturile şi libertăţile altor persoane.

Ombudsmanul apreciază modul în care au acţionat forţele de ordine în vederea protejării manifestanţilor, a excluderii violenţelor şi brutalităţilor din partea contramanifestanţilor.

La marul LGBT "Fără frică" organizat duminică la Chișinău au participat câteva zeci de presoane, inclusiv reprezentanți ai unor misiuni diplomatice occidentale, în timp ce numărul contramanifestanților a fost de câteva ori mai mare. Participanții au reușit să parcurgă o mică distanță, după care au fost evacuați de poliție.

Fluxul de știri
0