Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Misiunea FMI va studia planul Moldovei

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Delegația Fondului Monetar Internațional nu este împuternicită să poarte negocieri privind programul de cooperare, aceasta este doar o vizită de documentare.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, sosește luni în Moldova pentru a continua dialogul privind politica economică, au comunicat pentru jurnaliști responsabili de la serviciul de presă al Guvernului.

Cabinetul de Miniștri contează că noile negocieri privind cooperarea cu FMI vor demara deja după vizita din mai a reprezentanților acestuia.

„Pe parcursul întrevederii, părțile intenționează să discute planul privind măsurile care vor fi întreprinse pentru realizarea reformelor propuse de Guvernul RM și Banca Națională, ca element principal al viitorului program de cooperare", a comunicat serviciul de presă.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
FMI este pesimist în ceea ce privește prognoza pentru economia moldovenească

La etapa actuală, misiunea FMI nu deține mandatul pentru încheierea Acordului referitor la un nou program de cooperare.

Autoritățile ţării îşi pun mari speranțe în Acordul cu FMI, deoarece acest document presupune nu doar posibilitatea de a obține următorul împrumut, ci mai și dă „undă verde" pentru obținerea împrumuturilor de la alți donatori externi. Raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European, Petras Auštrevičius, a declarat că ajutorul acordat Moldovei de către Uniunea Europeană va depinde în mare măsură de misiunea FMI.

Programul anterior pe trei ani de cooperare dintre Moldova și FMI a demarat la începutul lunii ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013. Ultima tranșă de 76 milioane de dolari din cele 570 milioane de dolari nu a mai ajuns în ţară din cauza că FMI a fost nemulțumit de cheltuielile sociale exagerate și de deficitul mare în bugetul de stat al țării.

Fluxul de știri
0