CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Parlamentul Turciei a adoptat o lege ce prevede lipsirea deputaților de imunitate în fața acțiunilor de urmărire penală. Agenția Pukmedia notează că opoziția din Turcia a calificat acest act legislativ drept un instrument îndreptat împotriva celor care au alte opinii decât guvernarea.
Pentru adoptarea acestei legi au votat majoritatea (376) deputaților turci dintre cei 550.
Documentul urmează să fie promulgat (semnat) de președintele Recep Tayyp Erdogan. Dar presa din Turcia subliniază faptul că liderul de la Ankara deja s-a pronunțat în favoarea acestei legi.
Potrivit lui Erdogan, poporul turc nu ar dori să aibă un parlament cu deputați vulnerabili, dar mai cu seamă deputați care ar susține Partidul Muncitoresc al Kurzilor.
Unii experți susțin că documentul ar fi îndreptat, de fapt, împotriva altui partid pro-kurd moderat – Partidul Democrației Popoarelor. Deputații din partea acestei formațiuni au votat împotriva legii respective.
Presa turcă mai notează că la ora actuală în legislativul țării sunt înaintate solicitări de lipsire de imunitate a 138 de deputați, dintre care 101 reprezintă principalele grupuri parlamentare de opoziție și anume cea pro-kurdă și formațiunea de centru-stânga Popular-Republicană.
Kurzii din Turcia pledează pentru crearea unei autonomii în cadrul țării iar autoritățile centrale se opun vehement acestei revendicări, fapt care creează tensiuni ce degenerează adesea în recurgerea la confruntări și intervenții armate.
Paradoxal este faptul că în timp ce în toate țările opoziția parlamentară recunoaște importanța imunității parlamentare, care este nu doar o garanție a exercitării libere a mandatului de deputat, ci și un pilon de bază al parlamentarismului, în Republica Moldova atât opoziția, cât și majoritatea parlamentară, vorbesc despre imunitatea parlamentară ca despre ceva străin democrației parlamentare și cer abolirea acesteia.
Experții au subliniat în repetate rânduri că retorica îndreptată împotriva imunității parlamentare are doar conținut populist și că, în realitate, toți deputații moldoveni înțeleg importanța acestei instituții, însă nu declară asta pe față.