Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prima sentinţă în cazul exploziei din localul „La soacra"

© Photo : Игорь ВзоровПоследствие взрыва в центре Кишинева, здание столовой
Последствие взрыва в центре Кишинева, здание столовой - Sputnik Moldova
Abonare
Administratorul cantinei „La soacra", în care acum aproape o jumătate de an a explodat o butelie de gaz, a fost condamnată joi de Judecătoria sectorului Centru.

CHIŞINĂU, 20 mai — Sputnik. Alina Iarîna, administratoarea cantinei „La soacra", în care la 9 ianuarie s-a produs o explozie, a fost condamnată de prima instanţă la patru ani şi o lună de privaţiune de libertate. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria sectorului Centru, care a găsit-o vinovată de încălcarea regulilor de securitate și protecție a muncii.

Дорин Киртоакэ Dorin Chirtoaca - Sputnik Moldova
De ce Chirtoacă este principalul vinovat de explozia din Piața Centrală

Butelia de gaz a explodat la 9 ianuarie curent, într-o unitate de alimentaţie publică situată în Piaţa Centrală din Chişinău. În urma deflagraţiei, aproximativ 20 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, majoritatea acestora fiind spitalizate. Cei mai mulţi dintre pacienţi au avut arsuri pe 15-20% din suprafaţa corpului, iar trei dintre victime au fost internate la reanimare, fiind transferate mai apoi pentru tratament în România. Ulterior, unul dintre bărbaţii răniţi a decedat la Chişinău, iar la Bucureşti au murit toate cele trei femei transportate acolo.

Pe cazul exploziei din localul „La soacra" a fost inţiat un dosar penal, pe mai multe articole ale Codului penal, iar administratorii cantinei în care s-a produs incidentul, soţ şi soţie, au fost plasaţi în arest preventiv. Instanţa nu a pronunţat deocamdată o decizie definitivă în privinţa soţului Alinei Iarîna, Andrei, dosarul fiind transmis în judecată la 5 aprilie. Trei dintre persoanele care au avut de suferit au solicitat despăgubiri pentru prejudiciile morale şi materiale suportate, în valoare de două milioane de lei.

Totodată, Procuratura şi Primăria a cercetat în paralel acţiunile funcţionarilor din administraţia publică locală. Astfel, a fost confirmată neglijenţa în serviciu a unor angaljaţi ai primăriei, responsabili pentru verificarea localului „La soacra". Trei funcţionari au fost arestaţi, în privinţa acestora fiind intentate dosare penale pentru corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Fluxul de știri
0