Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fermierii din nordul țării riscă să dea faliment

Яблоко
Abonare
Fermierii ar putea falimenta dacă nu vor fi luate măsuri pentru a schimba situația. Din cauza înghețurilor, agricultorii din nordul țării au pierdut o parte considerabilă din viitoarea recoltă.

CHIȘINĂU, 19 mai — Sputnik. La nordul Moldovei s-ar putea produce falimentarea în masă a fermierilor, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă Iurie Fală, șeful Asociației „Moldova-Fruct".

Potrivit acestuia, falimentarea ar putea avea loc din cauza că fermierii au pierdut o bună parte din recoltă în urma înghețurilor înregistrate în noaptea de 26 spre 27 aprilie.

„Înghețurile au provocat pagube importante agricultorilor. Cel mai mult au suferit raioanele Briceni, Edineț, Râșcani, Ocnița și Dondușeni, precum și unele gospodării din raioanele Soroca, Glodeni și Sângerei", a precizat Fală.

Сбор урожая кукурузы в Кахетии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine le va plăti fermierilor din Moldova pentru înghețuri și inundații

Specialistul a subliniat că temperatura aerului din noaptea respectivă a fost de —2…-70C.

„Noi prognozăm o falimentare în masă a fermierilor din aceste raioane. De exemplu, în raionul Briceni au înghețat 80 — 90% din meri, ceea ce echivalează cu 3,3 mii ha de livezi", a menționat Fală.

Acesta a adăugat că în ultimii trei ani fermierii moldoveni au suportat pierderi considerabile din cauza înghețurilor, secetei și impunerii restricțiilor de comerț.

„Situația este gravă. Există riscul ca populația să plece, deoarece pomicultura și legumicultura reprezintă ocupația principală în satele din raioanele de nord. Potrivit estimărilor noastre, deja sunt pierdute circa 100 de mii de tone de mere. Aceasta este aproximativ a cincea parte din ceea ce producem", a conchis Fală.

Șeful Asociației „Moldova-Fruct" a mai adăugat că autoritățile trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a evita consecințele grave și a nu admite falimentarea fermierilor.

Fluxul de știri
0