Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine le va plăti fermierilor din Moldova pentru înghețuri și inundații

© Sputnik / Katerina Sovdagari / Accesați arhiva multimediaСбор урожая кукурузы в Кахетии
Сбор урожая кукурузы в Кахетии - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Victor Moroz consideră că Moldova trebuie să-și sincronizeze legislația în domeniul agriculturii cu legile similare din acele țări în care există riscuri majore în sectorul agricol.

CHIȘINĂU, 19 mai — Sputnik. Introducerea asigurării obligatorii de riscuri în agricultură va deveni în Moldova un fenomen fără perspectivă, care nu se leagă deloc cu starea reală a lucrurilor, a comunicat joi pentru Sputnik economistul Victor Moroz, referindu-se la inițiativa respectivă a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În cadrul Ministerului Agriculturii este discută chestiunea privind crearea unei case de asigurări în agricultură, unde vor cotiza toți agricultorii din țară. Această problemă urmează să fie examinată în timpul apropiat la Guvern.

"Asigurarea terenurilor agricole este din start o idee eșuată. Lucrătorii de la sate nu dispun de mijloace pentru asta. În spațiul post-sovietic, o astfel de măsură a fost implementată doar în Kazahstan. Însă acolo agricultorii sunt susținuți foarte bine de stat, iar la noi, spre regret, nu există un asemenea ajutor", a spus Moroz.

Сбор овощей в фермерском хозяйстве в Приморском крае - Sputnik Moldova
Agricultorii moldoveni, îngrijorați că seceta din 2015 ar putea să se repete

Potrivit expertului, în Moldova, agricultorii își asumă toate riscurile, ceea ce nu este corect.

Interlocutorul susține că autoritățile din Moldova trebuie să-și asume responsabilitatea pentru compensarea pagubelor aduse culturilor agricole, în cazuri apropiate de catastrofale, cum ar fi de exemplu inundațiile.

"Iar fermierii pot lua asupra lor cheltuielilor pentru cazurile de forță majoră locale, cum ar fi înghețurile parțiale", a subliniat economistul.

"În țările dezvoltate, o parte din riscuri și le asumă statul, iar o parte — producătorii agricoli. Pe ce să se va sprijini Moldova pentru a soluționa în totalitate problemele agricultorilor? Pe experiența țărilor cu risc sporit în agricultură", a conchis Moroz.

Fluxul de știri
0