Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Persoanele cu funcții de demnitate publică, ocrotite de o lege specială în RM

© Sputnik / Rodion PROCAPoliția
Poliția - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru insultarea, amenințarea și provocarea unei pagube materiale sau fizice persoanelor cu funcții de răspundere sau activiștilor obștești, există riscul unui termen de detenție.

CHIȘINĂU, 19 mai — Sputnik. Guvernul Moldovei a adoptat modificări la Codul Penal care prevăd introducerea pedepse pentru acțiuni ilegale îndreptate împotriva persoanelor cu funcții de demnitate publică.

Pentru insultă și amenințarea cu răfuiala fizică sau moartea, pentru punerea în pericol a sănătății sau averii, în cazul în care infractorul încearcă astfel să influențeze în propriile interese activitatea persoanei cu funcție de răspundere, acesta riscă o amendă de 400 de mii de unități convenționale sau privarea de libertate de la un an până la trei ani.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Societate
Şef de la Parlamentul RM, condamnat pentru o faptă penală

O pedeapsă similară este prevăzută și în cazul în care funcționarul este amenințat, atunci când el încearcă să prevină sau să stopeze o infracțiune sau orice altă acțiune antisocială. Amenda și privațiunea de libertate vor fi aplicate chiar în cazurile când amenințările și insultele sunt făcute la adresa rudelor victimei.

O pedeapsă mai aspră — privațiunea de libertate de până la cinci ani sau o amendă de 700 de mii de unități convenționale sunt prevăzute pentru asemenea acțiuni ca împotrivirea, distrugerea averii și aplicarea forței în raport cu persoana responsabilă, persoana publică, persoana care ocupă o funcție obștească.

În cazul în care asemenea infracțiuni vor fi însoțite de circumstanțe agravante, de exemplu, periculoase pentru viață și însoțite de pagube materiale în proporții deosebit de mari, este prevăzută privațiunea de libertate de la cinci la opt ani.

Fluxul de știri
0