CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Procuratura a prezentat detalii noi despre cele trei dosare penale. Este vorba, în esență, despre estorcarea de mită de la mai multe persoane, iar în schimbul banilor obținuți pe căi presupus ilegale, oamenii legii au promis să nu documenteze mai multe fapte care ar fi putut să cadă sub incidența prevederilor Codului penal.
Primul dosar:
În ianuarie curent, persoane publice din cadrul SPIA MAI, aflându-se în oraşul Briceni, au solicitat de la 5 persoane, care practică activitate neautorizată de schimb valutar, 100 000 de lei pentru a nu înregistra faptele practicării neautorizate a activităţii de schimb valutar şi pentru a nu-i trage la răspundere. În aceeaşi zi, bănuiţii au primit 4 mii de dolari, în schimbul cărora poliţiştii nu au efectuat careva acţiuni indispensabile care se impuneau pentru a administra probe privind pretinsele acţiuni ilegale ale victimelor.
Al doilea dosar:
În noiembrie 2012, un cetăţean străin, care transporta din Chişinău spre mun. Bălţi motoare de barcă, a fost blocat de două automobile, după care s-au apropiat trei persoane ce au prezentat legitimaţiile de colaboratori MAI şi care i-au solicitat cetăţeanului să prezinte actele de provenienţă a motoarelor. Ultimul a comunicat că nu deţine astfel de acte. Angajaţii MAI au estorcat suma de 3 mii de euro, pentru a nu documenta presupusul caz de contrabandă şi transportarea mărfii fără acte de provenienţă.
Al treilea dosar:
Urmărirea penală a fost pornită pe faptul activităţii unei grupări criminale specializate în circulaţia substanţelor narcotice de tip heroină, în proporţii deosebit de mari. Se constată, din rezultatele măsurilor speciale de investigaţii şi acţiunilor procesual-penale, faptul implicării mai multor angajaţi din cadrul SPIA MAI în comiterea acţiunilor de corupţie şi protecţionism a membrilor grupării criminale.
Procuratura amintește că miercuri dimineața, în legătură cu aceste trei cauze penale, au fost efectuate concomitent 23 de percheziţii atât la domiciliile persoanelor bănuite, cât şi în birourile de serviciu ale acestora. Astfel, datorită perchezițiilor la oficiul SPIA MAI, pentru care și-a dat acordul conducerea MAI și care a colaborat eficient în acest sens, a fost posibilă evitarea implicării angajaţilor din cadrul subdiviziunilor de intervenţii operative ale CNA şi SIS pentru asigurarea efectuării percheziţiilor.
La ora actuală, procurorii anticorupţie, colaboratorii MAI şi ofiţerii CNA efectuează acţiuni de urmărire penală care constau în prezentări spre recunoaştere, confruntări, audieri suplimentare a părţilor vătămate şi audieri ale bănuiţilor.
Procuratura a promis să informeze presa despre alte rezultate ale urmăririi penale în cauzele penale respective.