Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis: prima demisie în guvernul Pavel Filip

© Sputnik / Мирослав Ротарькабинет министров
кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Marin Gospodarenco, a fost demis miercuri din funcţie, la solicitarea premierului Pavel Filip.

CHIŞINĂU, 18 mai – Sputnik. Premierul Pavel Filip a solicitat demisia directorului Biroului Național de Statistică (BNS), Marin Gospodarenco.

Solicitarea vine după ce prim-ministrul i-a cerut explicații directorului BNS privind neexecutarea în termen a procesării și analizei datelor din anchetele de control ale Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și al Locuințelor, însoțită de concluzii referitoare la ancheta internă asupra cauzelor de tergiversare a finalizării recensământului.

Рабочее место - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Va fi sau nu demis directorul de la statistică: ce decizie a luat premierul

”Am primit, este adevărat, o informație, dar fără explicații clare la nici unul din subiectele menționate. Am fost informat că procesul de comparare a datelor din anchetă cu cele din cadrul recensământului va începe abia din 19 mai. Au fost cheltuite peste 80 de milioane de lei, iar rezultate nu avem. Astfel, solicit acceptarea demisiei lui Gospodarenco şi urmează foarte repede să identificăm o persoană care va putea face faţă lucrului în fruntea BNS”, a afirmat Pavel Filip.

Premierul a menționat că a solicitat Inspecției Financiare să verifice cum au fost gestionate mijloacele financiare pentru desfășurarea recensământului, ca urmare fiind constatate prejudicii de circa 1 milion de lei, acțiuni de încălcare a procedurilor de licitație, favorizarea unor agenți economici, utilizarea banilor destinați pentru recensământ în alte scopuri, lipsa unui management financiar adecvat.

Filip a solicitat Procuraturii Generale, precum și Centrului Național Anticorupție să investigheze sub aspect penal rezultatele verificării efectuate de Inspecția Financiară.

Fluxul de știri
0