Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va fi sau nu demis directorul de la statistică: ce decizie a luat premierul

© Sputnik / Мирослав РотарьРабочее место
Рабочее место - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul de presă al Guvernului a declarat pentru Sputnik că premierul Pavel Filip va anunţa la începutul şedinţei de miercuri dacă directorul general al Biroului Naţional de Statistică mai rămâne în funcţie.

CHIŞINĂU, 18 mai – Sputnik. Premierul Pavel Filip se va pronunţa la începutul şedinţei de astăzi cu privire la decizia pe care a luat-o faţă de directorul general al Biroului Naţional de Statistică (BNS), Marin Gospodarenco, a precizat pentru Sputnik serviciul de presă al Guvernului.

Filip a început şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului cu obiecţii la adresa activităţii BNS şi în special a directorului general al instituţiei, Marin Gospodarenco. Motivul nemulţumirii şefului Guvernului este ancheta superficială pe care a desfăşurat-o BNS în privinţa întârzierii rezultatelor primului recensământ al populaţiei şi locuinţelor, care s-a desfăşurat pe teritoriul Moldovei acum doi ani.

„Este o poezie frumoasă, cu cuvinte frumos aranjate, din care nu am putut trage nicio concluzie”, a declarat premierul cu referire la raportul prezentat de BNS.

Şeful Guvernului i-a dat lui Gosopdarenco un ultimatum până sâmbătă, 14 mai, timp în care trebuia să prezinte un raport exhaustiv despre motivele întârzierii prezentării rezultatelor recensământului, dar şi primele rezultate preliminare ale acestuia.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filip anunţă despre o primă demisie din Guvern: cine este înaltul funcţionar

„În termen de trei zile, solicit să-mi fie prezentat raportul. Dacă nu puteţi să-mi prezentaţi raportul, atunci prezentaţi-vă demisia”, a declarat Filip.

BNS a publicat abia miercuri, 18 mai, pe pagina sa oficală un răspuns la solicitările premierului, în care anunţă că, ”pentru procesul de potrivire a datelor recensământului e necesară asistență din partea unui expert internațional, cu experiență în domeniul efectuării Anchetei de control (AC)”.

„Încă din luna aprilie, BNS, împreună cu partenerii internaționali (UNFPA, Institutul de Statistică al Italiei, proiectul UE STATREG), a depus eforturi în vederea găsirii unui expert internațional disponibil pe moment, pentru a ne oferi suport în vederea efectuării potrivirii datelor, precum și pentru analiza rezultatelor AC. Din păcate, cel mai devreme, s-a reușit de găsit un expert disponibil doar începînd cu data de 19 mai”, afirmă Gospodarenco.

Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în perioada 12-25 mai, 2014. În premieră, concomitent cu datele despre populaţie, au fost colectate informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit.

Gsopodarenco a fost numit în funcţie în februarie, 2016. Şedinţa Guvernului va avea loc miercuri, la ora 17.00.

Fluxul de știri
0