ŞOC: Curtea de Apel Oradea cere arestarea Ambasadorului SUA la București

© Fotolia / Ruslan Grumble Наручники на клавиатуре
Наручники на клавиатуре - Sputnik Moldova
Abonare

BUCUREŞTI, 18 mai — Sputnik. În plângerea penală depusă miercuri la DNA, Florica Roman cere procurorilor DNA să analizeze pericolul pentru ordinea publică pe care ambasadorul Hans Klemm îl reprezintă.

Wikileaks Van - Sputnik Moldova
Politicienii și magistrații români care divulgă secrete de stat la Ambasada SUA

Curtea de Apel Oradea, prin judecătoarea Florica Roman, a făcut miercuri plângere penală la DNA împotriva ambasadorului american la București, Hans Klemm, și a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, informează Lumea Justiției.

Florica Roman a fost inculpată de DNA într-un dosar care a căzut la Înalta Curte. Ea a depus plângere penală la DNA împotriva lui Hans Klemm şi a lui Valeriu Zgonea, acuzați pentru trafic de influență și cumpărare de influență. În plângerea trimisă la DNA miercuri, 18 mai 2016, judecătoarea scrie că se impune arestarea preventivă a celor doi.

Judecătoarea a luat această decizie după ce Hans Klemm şi Valeriu Zgonea ar fi recunoscut că şi-au folosit influența pentru a promova și urgenta adoptarea unor legi dorite de Statele Unite.

„Faptele lui Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la București, de a-și folosi prestigiul şi influenţa pe care o are în România, vizitându-l pe numitul Valeriu Zgonea la sediul Camerei Deputaților şi participând la conferința de presă comună, prin acestea transmițând public că îl susține în poziția de Președinte al Camerei Deputaților, în contra partidului care l-a desemnat, în schimbul exercitării influenţei acestuia asupra deputaţilor pentru că a susţinut şi urgentat votarea unor legi susținute de ambasador, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de cumpărare de influenţă, prevăzut de art. 292 Cod penal", scrie în plângere Florica Roman.

Curtea de Apel Oradea atrage atenția asupra influenței pe care cei doi ar avea-o asupra instituțiilor publice, inclusiv asupra DNA, fapt recunoscut de Laura Codruţa Kovesi. Şefa DNA a mulţumit în repetate rânduri Ambasadei SUA pentru sprijinul acordat.

Fluxul de știri
0