Politicienii și magistrații români care divulgă secrete de stat la Ambasada SUA

© Flickr / Chris WielandWikileaks Van
Wikileaks Van - Sputnik Moldova
Abonare
Documentele WikiLeaks dezvăluie relația de slugărnicie a politicienilor și magistraților români față de Ambasada Statelor Unite ale Americii, nume de top ale politicii românești aflându-se pe lista desecretizată a rușinii publice.

BUCUREŞTI, 18 mai — Sputnik. Jurnalistul Ion Cristoiu a publicat stenogramele WikiLeaks în care apar nume grele, printre care şi cel al Laurei Codruţa Kovesi.

Ничего личного - Sputnik Moldova
WikiLeaks a publicat date despre spionajul economic al SUA în Franţa

Ion Cristoiu a făcut publice telegramele secrete deținute de WikiLeaks despre relaţia politicienilor români cu Departamentul de Stat al Americii. Singura întrecere a politicienilor români este să se pârască între ei la Ambasada Statelor Unite ale Americii şi să lingă mai bine clanţa Puterii Garante, scrie Ion Cristoiu pe blogul său.

Politicienii nu îi reprezintă pe cei care i-au ales în funcții, ci doar toarnă tot ce ştiu din partide, din Parlament, din SRI, din instituțiile statului şi din Guvern în speranța obținerii unui post mai bine plătit.

Nume grele din politica românească se duc frecvent la Ambasadă pentru a da informații din culisele negocierilor politice. În telegramele WikiLeaks apar Laura Codruța Kovesi, Vasile Blaga, Adrian Cioroianu, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Cătălin Predoiu sau actualul șef al Comisiei SRI din Parlament, Georgian Pop.

Laura Codruţa Kovesi, procuror general al României pe vremea când WikiLeaks a făcut interceptarea (2007), îl avertiza pe ambasadorul SUA că modificarea Codului Penal ar transforma România într-un „paradis al crimei".

"Subiect: Întâlnirea dintre ambasadorul SUA la București și procurorul general Laura Kovesi în care aceasta din urmă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile amendamente ale Codului de Procedură Penală, care ar putea afecta procesele care se desfășoară în tribunale, transformând România într-un „paradis al crimei".

Kovesi s-a așteptat ca Parlamentul să respingă votul președintelui, evidențiind faptul că această abordare a fost cea mai recentă dintr-o serie de măsuri menite să afecteze independența judiciară. (…) Kovesi a precizat că: procurorii români analizează cazuri de corupție în care sunt implicate cinci ministere actuale, șapte foști miniștri si mai mulți funcționari publici. Aceasta susține că ministrul justiției, Tudor Chiuariu doar a simulat susținerea, iar acțiunile sale au avut ca scop limitarea independenței procurorilor, fapt evidențiat și prin încercarea acestuia de a demite un important procuror din cadrul DNA", se arată în stenograma Ambasadei SUA publicată de WikiLeaks.

Fluxul de știri
0