Un irlandez spune de ce România va fi mai dezvoltată decât Irlanda

© Sputnik / Всеволод Тарасевич / Accesați arhiva multimediaФермерское хозяйство
Фермерское хозяйство - Sputnik Moldova
Abonare
Un irlandez stabilit în România de peste douăzeci de ani s-a îndrăgostit de ţara lui Eminescu şi vrea să o scoată din sărăcie. Şansa României este imensă şi în câţiva ani poate întrece Occidentul dacă știm ce avem de făcut.

BUCUREŞTI, 18 mai — Sputnik. În ultimii șapte ani, Peter Hurley a început să studieze serios istoria şi civilizația satului românesc și a ajuns la câteva concluzii.

Фермерское хозяйство. Fermă - Sputnik Moldova
În Austria ferma țărănească e brand național. În România, vacă de muls

Peter Hurley, născut în Irlanda, a fost recent invitatul Mădălinei Dobrovolshi în emisiunea Interviurile TVRi. Ajuns în România în anul 1994, Hurley a rămas fascinat de România, de drama prin care trec români, dar şi de șansa uriașă de dezvoltare pe care o are România. Astfel a hotărât să se stabilească definitiv.

"În ultimii 7 ani am început să sap mai adânc așa am ajuns să cercetez şi să descopăr satul românesc, zona rurală. Am confirmat prin efortul meu că de fapt de acolo izvorăște ceea ce este cel mai important şi frumos şi de valoare despre România", a spus Peter Hurley.

El crede că este important să descoperim de ce un irlandez este mai virulent cu situația dezastruoasă din Romania. Peter Hurley mărturisește că România are șanse mult mai mari decât Irlanda să se dezvolte. Capitalul natural şi civilizația rurală pe care le are România nu se mai găsesc în nicio țară din Europa. Irlanda, spune Hurley, acum aproape 200 de ani a primit o lovitură grea din partea istoriei din care nu își mai revine nici azi. Această lovitură a fost industrializarea.

"Noi acum aproape 200 de ani am pierdut cultura, civilizația noastră rurală, tradițională. Am primit din partea istoriei niște lovituri din care nu ne-am mai revenit. Şi dacă mergem în Irlanda unde am crescut eu, în vestul Irlandei putem să vedem un peisaj extraordinar de frumos. Total liniște, abandonat, unde vezi oasele în piatra unei civilizații rurale foarte bogată la un moment dat, dar care a fost de mult abandonată", a subliniat Peter Hurley.

Zonele cele mai sărace ale României sunt, cum arată și studiile Academiei Române, zonele cu cele mai mari ferme. Hurley spune că modelul pe care România trebuie să îl implementeze, dacă vrea să se dezvolte, nu este cel al marilor ferme industriale, ci modelul sustenabil al cooperativelor agricole prin care țăranii să devină mici producători.

"Dacă te uiți la harta României, și sunt studii făcute de Academia Română, zonele cu cea mai mare sărăcie sunt zonele cu cele mai mari ferme, nu cu cele mai mici. Consolidarea terenului în ferme mari produce o eficiență pentru proprietarul fermei, dar ceilalți din comunitate rămân fără obiectul muncii", a spus Peter Hurley.

El deplânge faptul că guvernanții României au adoptat după 1990 direcția strategică a fermei industriale. Tendința acestor ferme industriale mari este spre propria consolidare a celor câțiva acționari, nu spre cooperare şi dezvoltare. O țară dezvoltată este o țară care are cât mai mulți mici producători, nu o mână de acționari miliardari. Peter Hurley a mai menționat că ferma industrială şi micii producători sunt două lucruri diferite.

"Dacă toate terenurile care sunt în mâinile a 4 milioane de mici gospodării ar fi consolidate în ferme, cele 7 milioane de oameni care ocupă acum aceste gospodării, care sunt la nivel de subzistență, n-ar mai avea locuri de muncă pentru că ar fi angajați doar 150 000 dintre ei", și-a încheiat Hurley argumentația. 

Fluxul de știri
0