În Austria ferma țărănească e brand național. În România, vacă de muls

© Sputnik / Всеволод Тарасевич / Accesați arhiva multimediaФермерское хозяйство. Fermă
Фермерское хозяйство. Fermă - Sputnik Moldova
Abonare
Spre deosebire de România unde mica fermă este asociată cu sărăcia de la sate, în Austria ea a fost ajutată de autorități să se stabilizeze financiar, fiind în prezent un bun național care atrage anual sute de mii de turiști.

BUCUREŞTI, 30 Mar — Sputnik. În Austria sunt peste 150.000 de ferme mici dintre care o treime se ocupă cu vânzări directe și doar 17% sunt ferme care  funcționează cu jumătate de normă, relatează agrointel.ro.

Fermă de porcine - Sputnik Moldova
Fermierii români sunt la pământ. Preţul cărnii de porc în scădere drastică

La începutul acestei luni 23 de fermieri români au vizitat Austria. Oamenii au vrut să vadă de ce acolo micul fermier duce un trai prosper, iar în România nu. Austria nu este o țară cu un relief favorabil pentru practicarea agriculturii, trei sferturi din teritoriul țării fiind acoperit de munți și dealuri. Au descoperit că austriecii au Cameră Agricolă care se ocupă cu marketingul agricol și cu lanțul scurt de producție.

Christian Jochum, reprezentantul Camerei Agricole din Austria, a declarat că pe teritoriul țării sunt peste 150.000 de ferme mici, iar 17% dintre ele sunt ferme cu jumătate de normă, ceea ce înseamnă că obțin venituri și din alte activități desfășurate în afara fermei.

"În zonele tipice montane sunt caracteristice peisajele în care ai teren agricol, dar și păduri. În zonele montane avem ferme mici ce au intre 15 — 20 de hectare. În ceea ce privește pădurile, în mod tradițional în aceste zone ele sunt proprietatea fermierului, nu aparțin statului sau unei mari companii", a spus Christian Jochum.

Mărul este cel mai întâlnit fruct în Austria. Sunt numeroase fermele mici, sub 10 hectare, în producția de mere. În România ferma țărănească este asociată cu subdezvoltarea și sărăcia extremă de la sate, însă în Austria autoritățile au ajutat la dezvoltarea acestui sector. În prezent, mica fermă de familie atrage anual sute de mii de turiști în Austria.

"Cu 8 hectare cultivate cu meri poți trăi liniștit doar din vânzarea merelor proaspete. În ceea ce privește vânzarea merelor, fermierii sunt organizați în cooperative și vând mere în cantități mari către supermarketuri", a explicat inginerul Christian Jochum.

Politica Agricolă Comună a investit mulți bani în păstrarea vechilor arbori și în plantarea altora noi. Austria deține 300 — 400 de varietăți vechi de specii de pomi fructiferi. Spre deosebire de România, în Austria nu există un control oficial al producției de lapte, iar subvenția pe hectar este de 243 de euro. În România subvenția este cea mai mică din Europa. 

Fluxul de știri
0