Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Victoria avocaților: corespondența agentului guvernamental, desecretizată

© http://constcourt.mdCurtea Constituțională a Republicii Moldova
Curtea Constituțională a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Corespondența agentului guvernamental cu CEDO nu va mai fi secretă sută la sută, așa cum prevede în prezent legislație. Așa a decis miercuri Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Miercuri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a decis că nu toate datele din corespondența cu CEDO a agentului guvernamental trebuie să fie secretizate și că actuala prevedere din lege care garantează caracterul secret al acestei corespondențe este neconstituțională.

CCM a fost sesizată de avocatul Vitalie Zama, care a ridicat o excepție de neconstituționalitate.

конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Societate
Doi avocați cer la CCM desecretizarea corespondenței Guvernului cu CEDO

Prin hotărârea sa, CCM a specificat faptul că Legea supremă garantează dreptul de acces la orice informație de interes public, care trebuie să fie transparentă.

Totodată, Curtea a statuat că restrângerea accesului la informații este admisă doar dacă este necesară într-o societate democratică și dacă în acest sens nu sunt luată măsuri restrictive exagerate.

Referindu-se la corespondența agentului guvernamental cu CEDO, precum și la materialele din dosarele aflate în procedura agentului guvernamental, Curtea a stabilit că acestea nu pot fi confidențiale, cu excepțiile prevăzute de normele referitoare la datele cu caracter personal și cele privind secretul de stat.

Legea cu privire la agentul guvernamental, în opinia CCM, stabilește restricții excesive și nu permite individualizarea categoriilor de informații, dintre care o bună parte trebuie să fie accesibile publicului.

Astfel, CCM a admis excepția de neconstituționalitate a avocatului Vitalie Zama și a declarat neconstituțională prevederea de la articolul 10 alineatul 4) din legea cu privire la agentul guvernamental.

Președintele CCM, Alexandru Tănase, a subliniat că instituția a decis să emită o adresă Parlamentului cu  recomandarea de a fi modificată legea vizată de hotărârea de miercuri în vederea individualizării informațiilor care pot fi și care nu pot fi oferite publicului.

”Unele informații pot fi restricționate, dar să nu existe restricții mai mari decât cele recomandate de CEDO”, a punctat Tănase.

Fluxul de știri
0