Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Doi avocați cer la CCM desecretizarea corespondenței Guvernului cu CEDO

© Sputnik / Мирослав Ротарьконституционный суд curtea constituțională
конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Avocații de la Asociația ”Juriștii pentru Drepturile Omului” au cerut, în particular, de la autorități să le fie comunicate numele și prenumele judecătorilor, procurorilor și altor reprezentanți ai statului care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Avocații Vitalie Nagacevschi și Vitalie Zama de la Asociația ”Juriștii pentru Drepturile Omului” au contestat la Curtea Constituțională normele din Legea cu privire la agentul guvernamental (reprezentantul țării la CEDO) care secretizează corespondența reprezentantului Guvernului RM la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu această instituție.

Vladimir Cebotari - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vinovaţii de condamnarea Moldovei la CEDO vor plăti despăgubiri

Curtea Constituțională a examinat miercuri sesizarea în ședință publică și urmează să pronunțe o hotărâre pe marginea acestui caz.

Avocații, care au ridicat o excepție de neconstituționalitate în legătură cu limitarea prin lege a dreptului de acces la informație privind corespondența Agentului Guvernamental cu Curtea Europeană și privind dosarele pe care Agentul le are în procedură, susțin că nu toate informațiile legate de procesul respectiv ar trebui să fie secrete și că asta contravine Constituției.

Pe de altă parte, reprezentanții autorităților susțin că în corespondența respectivă poate fi vorba adesea despre unele secrete de stat sau unele informații cu caracter personal, care ar aduce prejudicii statului sau unor persoane private în cazul în care ar deveni publice.

Este de menționat faptul că avocații de la Asociația ”Juriștii pentru Drepturile Omului” au cerut, în particular, de la autorități să le fie comunicate numele și prenumele judecătorilor, procurorilor și altor reprezentanți ai statului care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Ei au subliniat că asemenea date nu pot constitui secret de stat, inclusiv pentru că este vorba despre implicarea unor cheltuieli publice.

Fluxul de știri
0