Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Filip anunţă despre o primă demisie din Guvern: cine este înaltul funcţionar

© Sputnik / Мирослав РотарьПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip ar putea semna sâmbăta aceasta o primă demisie din cadrul echipei Guvernului pe care îl conduce din 20 ianuarie.

CHIŞINĂU, 11 mai — Sputnik. Premierul Pavel Filip a început şedinţa de miercuri a Guvernului cu obiecţii la adresa activităţii Biroului Naţional de Statistică (BNS) şi în special a directorului general al instituţiei, Marin Gospodarenco.

Motivul nemulţumirii şefului Guvernului este ancheta superficială pe care a desfăşurat-o BNS în privinţa întârzierii rezultatelor primului recensământ al populaţiei şi locuinţelor, care s-a desfăşurat pe teritoriul Moldovei acum doi ani.

„Este o poezie frumoasă, cu cuvinte frumos aranjate, din care nu am putut trage nicio concluzie”, a declarat premierul cu referire la raportul prezentat de BNS.

Şeful Guvernului i-a dat lui Gosopdarenco un ultimatum până sâmbătă, 14 mai, timp în care trebuie să prezinte un raport exhaustiv despre motivele întârzierii prezentării rezultatelor recensământului, dar şi primele rezultate preliminare ale acestuia.

„În termen de trei zile, solicit să-mi fie prezentat raportul. Dacă nu puteţi să-mi prezentaţi raportul, atunci prezentaţi-vă demisia”, a declarat Filip.

oameni люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Unde s-au dus banii pentru primul Recensământ al locuinţelor şi populaţiei

Şeful BNS nu a fost prezent la şedinţa de miercuri a Guvernului. Gsopodarenco a fost numit în funcţie în februarie, 2016.

Filip a cerut să fie efectuată o evaluare clară şi obiectivă privind motivele tergiversării acestui proces, să fie expuse încălcările comise, astfel încât persoanele vinovate să fie trase la răspundere.

Prima etapă a Recensământului populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova din 2014 a costat 78,6 milioane de lei. Pentru procedurile de prelucrare a datelor colectate mai sunt necesare încă 8 milioane de lei. Inspecţia Financiară urmează să evalueze corectitudinea cheltuielilor făcute pentru desfăşurarea recensământului.

Comisia naţională pentru recensământul populației și al locuințelor 2014 urmează să publice un plan calendaristic al acţiunilor de prelucrare a informaţiei obţinute, dar şi să asigure o comunicare eficientă cu publicul.

Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în perioada 12-25 mai, 2014. În premieră, concomitent cu datele despre populaţie, au fost colectate informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit.

Fluxul de știri
0