CHIŞINĂU, 18 mai – Sputnik. Judecătoria Buiucani va da răspuns miercuri, la ora 14.00, la solicitarea avocaţilor liderului PLDM, Vladimir Filat, de a aduce silit în instanţă martorii care urmează să facă depoziţii în favoarea învinuitului.
Majoritatea martorilor de pe lista apărării lui Filat au refuzat să vină în instanţă. Din cinci martori programaţi pentru ziua de marţi, niciunul nu a venit să depună mărturii favorabile ex-premierului.
Avocatul Igor Popa refuză să facă public numele celor 14 martori din partea apărării, acceptaţi de magistraţii de la Judecătoria Buiucani, dar a recunoscut că nici un martor pe care i-a contactat telefonic nu i-a răspuns la telefon. În aceste condiţii apărarea ex-premierului a înaintat un demers în instanţă prin care a solicitat aducerea silită a martorilor care ar trebui să prezinte probe contrarii celor înaintate de organul de urmărire penală.
Procurorul anticorupţie, Adriana Beţişor, care instrumentează dosarul Filat, acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, a declarat că i se pare bizară solicitarea avocaţilor, în condiţiile în care aceşti martori trebuie să depună mărturii în favoarea învinuitului.
„Cum poţi aduce silit un martor să facă mărturii în favoarea ta în judecată. Am văzut depunerea unei cereri de a-i aduce silit, ceea ce mă face să cred că nu este nici o probă care să combată probele procurorilor”, a declarat Beţişor.
Conform Codului de procedură penală (CPP) al Republicii Moldova, martorii pot fi aduşi silit doar în urma unei decizii a organului de urmărire penală sau a instanţei.
„Dacă martorul nu se prezintă la acţiunea procesuală fără motive întemeiate, organul de urmărire penală sau instanţa are dreptul să ordone aducerea lui silită”, spune CPP.
Acelaşi document stipulează că, „martorul are dreptul să refuze de a face declaraţii, de a prezenta obiecte, documente, mostre pentru cercetare comparativă sau date dacă acestea pot fi folosite ca probe care mărturisesc împotriva sa sau a rudelor sale apropiate”.
Conform CPP, ca martori pot fi citate persoane care posedă informaţii cu privire la vreo circumstanţă care urmează să fie constatată în cauză. De asemenea, nici o persoană nu poate fi silită să facă declaraţii contrar intereselor sale sau ale rudelor sale apropiate.