Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru a menține cadrele în spitale, ar trebui să li se ofere salarii de deputat

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaВакцинация против гриппа центрального аппарата Роспотребнадзора
Вакцинация против гриппа центрального аппарата Роспотребнадзора - Sputnik Moldova
Abonare
Spitalele din Moldova resimt un acut deficit de cadre - nu sun suficiente surori medicale. Potrivit statisticii, cel mai mare deficit de cadre medicale din această categorie se atestă în spitalele din raionul Dubăsari.

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Moldova pregătește cadrele medicale pentru țările dezvoltate, a declarat pentru Sputnik Președintele Asociației Surorilor Medicale, Elena Stempovschi. Potrivit specialistului, sistemul de ocrotire a sănătății din RM se confruntă cu o acută insuficiență de asistente medicale. Motivul acestei situații sunt salariile mici.

Некоторые из увековеченных на Аллее врачей жили и работали еще в XIX веке. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Când vor primi salariile medicii rezidenţi

În prezent, salariul unei asistente medicale este de două mii de lei. După cum a informat anterior Ministerul Sănătății al Moldovei, de la 1 iunie, salariile lucrătorilor medicali se vor majora cu 20%.

Stempovschi consideră că doar prin această măsură nu se va reuși soluționarea problemei insuficienței de cadre medicale în spitalele țării.

Potrivit specialistului, majoritatea absolvenților colegiilor de profil trebuie să închirieze spațiu locativ la Chișinău, deoarece sunt, de regulă, originare de la sate. Stempovschi a subliniat că o astfel de majorare a salariilor nu va acoperi cheltuielile de primă necesitate.

"Nu cred că majorarea salariilor va rezolva problema. Majorarea nu este atât de importantă, încât să acopere cheltuielile de primă necesitate ale tinerilor specialiști și ale surorilor medicale cu experiență. Aici sunt necesare măsuri mult mai radicale. Posibil că salariul unui deputat ar putea să le rețină în țară", a opinat interlocutoarea.

Specialistul este convins că absolvenților colegiilor medicale ar trebui să li se ofere un spațiu locativ de serviciu. Dar, potrivit studiului efectuat de Asociația Surorilor Medicale din Moldova, salariul mic și lipsa unui spațiu locativ accesibil, nu sunt singurele motive pentru care personalul medical abandonează profesia.

Тонометр - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: guvernul trebuie să mediteze asupra investițiilor în sănătatea oamenilor

După cum a menționat expertul, multe asistente medicale sunt nevoite să lucreze cu o normă și jumătate sau chiar două, câte 12 ore pe zi, ceea ce duce la oboseală și, ca urmare, la erori profesionale.

Un deficit de cadre se atestă și la Spitalul Clinic Republican. După cum a relatat pentru Sputnik Moldova asistenta medicală superioară de la SCR, Valentina Saghin, instituția are nevoie în prezent nevoie de 140 de asistente medicale. Potrivit acesteia, un deficit acut de cadre medicale se înregistrează în secțiile de reanimare, chirurgie, anesteziologie și chirurgie. În medie, unei surori medicale îi revin câte 8-15 pacienți.

"Ultima dată, am organizat un concurs de angajare săptămâna trecută. Doar două surori medicale au depus cereri. Ele au trecut testul și eram gata să încheiem cu ele un contract. Dar, dându-și seama ce volum de muncă le așteaptă, acestea nu au mai venit", a spus Saghin.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în spitalele din Moldova lucrează 16 mii de asistente medicale. Cel mai mare deficit de cadre se atestă în instituțiile medicale din raionul Dubăsari.

Fluxul de știri
0