Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Piața europeană pentru Moldova: așteptări și realitate

© Photo : European Parliament Drapeau de l'UE
Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova nu este gata să concureze cu țările Uniunii Europene în ceea ce privește livrarea produselor agricole pe piața UE. De ce se întâmplă acest lucru și unde poate să-și vândă țara noastră produsele sale tradiționale pentru export, ne-a relatat doctorul în economie Elena Gorelova.

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Din momentul intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE, volumul exportului din Moldova în țările UE s-a redus, a declarat pentru Sputnik Moldova vicedirectorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme, doctorul în economie, Elena Gorelova.

Контейнеры. Архив - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exporturile moldoveneşti continuă să scadă. Cât şi unde a exportat ţara noastră

După cum a explicat economistul, începând cu 1 septembrie 2014, adică din momentul intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Moldova și UE, exportul RM în Uniunea Europeană a scăzut. "Adică, noi nu am primit ceea ce am așteptat — creșterea volumului livrărilor de mărfurilor în UE", a spus Gorelova. Expertul a subliniat că pe parcursul lunilor septembrie-decembrie 2014, exportul Moldovei pe piața UE s-a diminuat cu 0,4%, în 2015 — cu 2,3%, iar în primul trimestru al anului 2016 — cu 14,5%.

"Astfel, zona de liber schimb cu țările UE funcționează de mai bine de un an și jumătate, iar exportul nostru pe piața europeană scade. De ce? Moldova nu este gata să concureze pe această piață", a afirmat Gorelova.

Ea a subliniat că în Europa a crescut concurența internă — între producătorii din diferite țări UE, care produc produse agricole și alimentare, produse pe care Moldova intenționa să le exporte în primul rând.

Ministrul Agriculturii Ion SULA - Sputnik Moldova
Europa nu poate salva exportul moldovenesc

"Acest lucru se întâmplă deoarece Rusia a impus sancțiuni comerciale față de UE. Astfel că între producătorii de produse agricole și alimentare din Spania, Italia, Grecia, Franța, Polonia și din alte țări ale UE, și care au pierdut piața rusească, a început o concurență dură pe piața comună a UE. Moldova nu poate deocamdată să concureze eficient cu producătorii europeni", a mai adăugat expertul.

După cum a menționat Gorelova, pentru Republica Moldova ar fi convenabil acum să lucreze pentru piața rusească, pentru că pe piața rusească sunt în vigoare sancțiunile asupra livrării de produse agricole și alimentare din țările UE și Turcia.

"În acest an noi, am fi putut majora livrările pe piața rusească. Este vorba, în primul rând, de mărfurile agricole și alimentare — produsele sectorului agricol și industriei alimentare", a opinat specialistul.

Moldova a semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Documentul prevede crearea unei zone de liber schimb cu țările UE și anularea etapizată a taxelor de intrare.

Între timp, rezultatele ultimelor sondaje sociologice arată că UE își pierde din popularitate în rândul populației Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0