Focar de pestă porcină africană lângă granițele României și Republica Moldova

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaРабота свинокомплекса в Челябинской области
Работа свинокомплекса в Челябинской области - Sputnik Moldova
Abonare
Ucraina a anunțat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariția unui focar de pestă porcină africană în Hyrchychna, Dunayevetskiy şi Khmel'nitskiy, zone foarte apropiate de granița cu România şi Republica Moldova.

BUCUREŞTI, 17 mai — Sputnik. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a decis închiderea târgurilor și fermelor de animale pentru specia porcină pe o perioada nelimitată de timp.

Fermă de porcine - Sputnik Moldova
Fermierii români sunt la pământ. Preţul cărnii de porc în scădere drastică

S-a declanșat alerta în Ucraina. Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a fost sesizată marți de către autoritățile ucrainene în urma apariției focarului de pestă porcină africană în Hyrchychna, Dunayevetskiy şi Khmel'nitskiy. Zonele afectate sunt foarte aproape de granița nordică a României și a Republicii Moldova.

Instituțiile prefecturale ale județelor aflate la granițele de N-E ale României au fost sesizate de ANSVSA în vederea convocării intensificării măsurilor de biosecuritate în exploatațiile profesionale de profil, se precizează în comunicatul ANSVSA remis marți de AGERPRES.

În urma sesizării, târgurile, expoziţiile şi aglomerările de animale au fost interzise pe perioadă nelimitată şi a dispus intensificarea verificărilor la Punctele de Inspecţie la Frontieră şi a controalelor bagajelor călătorilor.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice. Boala evoluează rapid şi mortalitatea este de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, atât cei domestici, cât şi cei sălbatici. Pesta porcină africană NU se transmite la om.

ANSVSA recomandă respectarea următoarelor reguli:

— nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă;

— creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;

— nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;

— dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

— nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;

— nu cumpărați purcei din locuri necunoscute fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

— nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar.

Fluxul de știri
0