Expert: sistemul antirachetă american ar putea fi utilizat pentru a ataca Rusia

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUSite de défense antimissile américain à Deveselu, en Roumanie
Site de défense antimissile américain à Deveselu, en Roumanie - Sputnik Moldova
Abonare
Constructorul general al Institutului de Termotehnică din Moscova, Iuri Solomonov, a menționat că fiecare rachetă Standart utilizată de sistemul antirachetă al SUA este în stare să străbată o distanță de 500 – 1000 km, în funcție de încărcătura utilă.

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Sistemul antirachetă instalat de SUA în Europa de Est ar putea fi lesne reutilat pentru lansarea rachetelor cu rază medie, în scopul nimicirii mijloacelor de dirijare a forțelor nucleare strategice ale Rusiei și a centrelor de decizie ale acestora, a declarat pentru jurnaliști constructorul general al Institutului de Termotehnică din Moscova, Iuri Solomonov (cel care a elaborat sistemele de rachete strategice rusești).

Raketenschild - Sputnik Moldova
Cristoiu: inaugurarea de la Deveselu - sărbătoare națională la babuini

Ceremonia inaugurării componentei terestre a sistemului american „Aegis Ashore" a avut loc la 12 mai, în localitatea Deveselu din România, iar la 13 mai în Polonia a avut loc ceremonia la care a fost pusă piatra de temelie a unui complex analogic, în localitatea Redzikowo. Kremlinul și MAE al FR au declarat că acțiunile SUA și ale aliaților NATO prezintă un pericol nu numai pentru securitatea națională, ci ar putea submina stabilitatea strategică în regiune.

Președintele FR, Vladimir Putin, a declarat că sistemul antirachetă american în Europa de Est reprezintă o parte a potențialului strategic nuclear al SUA, scoasă la periferie, iar instalarea acestui sistem în Polonia este o încălcare a Tratatului privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune. Potrivit lui Putin, Moscova va fi obligată să se gândească la contracararea pericolului ce apare în legătură cu acest fapt.

„Anterior, am afirmat în repetate rânduri în interviuri că acest tip de sistem antirachetă nu prezintă pericol pentru forțele nucleare strategice ale FR din punct de vedere militar, a spus Solomonov. — Însă există aspecte militar-politice. Cel mai important este că aceste rachete „Standart" pot fi utilizate, ținând cont de amplasarea lor, ca rachete cu rază medie de acțiune.

Прямая линия с президентом РФ В. Путиным - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Moscova va fi nevoită să răspundă la ameninţările privind securitatea FR

„Și nu este clar deloc ce le va trece prin cap acestor „prieteni". Am spus și mai repet: aceasta este o situație care nu poate fi prognozată, căreia i se opune și președintele nostru, și MAE; acesta este subiectul dezbaterii în diferite cercuri. Desigur, este imposibil să te împaci cu faptul că în astfel de condiții incerte pot să apară asemenea sisteme la granița cu țara noastră", a specificat Solomonov.

Potrivit acestuia, amplasarea sistemului antirachetă american în Europa de Est este „o adevărată provocare la care va trebui să reacționăm, cu părere de rău, aplicând măsuri de răspuns".

Fluxul de știri
0