Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CCM a respins sesizarea avocatei Doina-Ioana Străisteanu

© privesc.euAlexandru Tănase, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova
Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Legea cu privire la asigurarea egalității a fost adoptată la 25 mai 2012, ca urmare a insistențelor din partea unor factori europeni, în contextul în care guvernul AIE din Republica Moldova făcea eforturi pentru a obține regim liberalizat de vize cu UE.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Curtea Constituțională a declarat constituțională prevederea de la lit. c) alin (2) a articolului 1 din Legea cu privire la asigurarea egalității. Instituția a pronunțat  această decizie după ce a examinat excepția de neconstituționalitate a avocatei Doina Străisteanu, care a pretins că norma contestată ar oferi ”imunitate (carte blanche) cultelor religioase și reprezentanților acestora pentru acțiunile de discriminare”.

Curtea a subliniat că Legea supremă consacră caracterul laic al statului Republica Moldova, care păstrează o atitudine neutră față de culte, iar neutralitatea religioasă și promovarea pluralismului este principiu constituțional.

Alexandru Tănase şi Vlad Filat - Sputnik Moldova
Politică
Legea pentru care Filat era gata să demisioneze, pe cântarul CCM

Instituția a mai relevat că statul garantează respectarea dreptului fundamental al fiecărei persoane la religie și la convingere.

Totodată, CCM a subliniat că dreptul de a avea o convingere protejează forul interior al persoanei și nu o manifestare exterioară.

Legea cu privire la asigurarea egalității a fost adoptată la 25 mai 2012, la insistența unor factori europeni, în  contextul în care guvernul AIE din Republica Moldova făcea eforturi pentru a obține regim liberalizat de vize cu UE.

O parte semnificativă a deputaților s-au opus atunci adoptării acestei legi. Liderul PLDM, Vlad Filat, prim-ministru la acea perioadă, a avertizat Parlamentul că va demisiona dacă legea nu va fi votată.

Legea a fost adoptată cu un șir de amendamente. Exercițiul de vot a avut loc pe fundalul unor proteste masive ale reprezentanților și enoriașilor Bisericii Ortodoxe.

Fluxul de știri
0