Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Legea pentru care Filat era gata să demisioneze, pe cântarul CCM

© archiva.flux.mdAlexandru Tănase şi Vlad Filat
Alexandru Tănase şi Vlad Filat - Sputnik Moldova
Abonare
Legea cu privire la asigurarea egalității a fost adoptată în urma insistențelor din partea unor factori europeni, în contextul în care guvernul AIE din Republica Moldova făcea eforturi pentru a obține regim liberalizat de vize cu UE.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Curtea Constituțională urmează să examineze luni conformitatea cu litera și spiritul Legii supreme a articolului 1 alin (2) lit c) din Legea cu privire la asigurarea egalității.

Vladimir Socor - Sputnik Moldova
Politică
Declaraţie şocantă făcută de Socor despre "legea antidiscriminare"

Autoritatea de jurisdicție constituțională a fost sesizată printr-o excepție de neconstituționalitate, formulată de avocata Doina-Ioana Străisteanu, care acționează, potrivit materialelor din dosar, în interesul cetățenei Angela Frolov. Aceasta din urmă a devenit cunoscută în societate pentru implicarea sa în acțiuni îndreptate spre apărarea intereselor persoanelor din comunitatea LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali și transsexuali).

Protagoniștii sesizării susțin că prevederea de la lit c) alin (2) a articolului 1 din legea respectivă ar oferi ”imunitate (carte blanche) cultelor religioase și reprezentanților acestora pentru acțiunile de discriminare”.

Este de menționat faptul că Legea cu privire la asigurarea egalității a fost adoptată ca urmare a unor insistențe din partea unor factori europeni, în  contextul în care guvernul AIE din Republica Moldova făcea eforturi pentru a obține regim liberalizat de vize cu UE.

O parte semnificativă a deputaților s-au opus adoptării acestei legi. Liderul PLDM, Vlad Filat, pe atunci prim-ministru, a avertizat Parlamentul la momentul respectiv că va demisiona dacă legea nu va fi votată.

Legea a fost adoptată cu o serie de amendamente, pe fundalul unor proteste masive ale reprezentanților și enoriașilor Bisericii Ortodoxe.

Fluxul de știri
0