Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum va fi reformat sistemului de pregătire a conducătorilor auto

© Sputnik / Мирослав Ротарьремонт дороги
ремонт дороги - Sputnik Moldova
Abonare
Reforma va viza atât nivelul de pregătire teoretică și practică a conducătorilor auto, cât și infrastructura necesară cestui sistem, inclusiv poligoanele și parcul de automobile. Lupta contra corupției din acest sistem de asemenea va constitui una dintre prioritățile reformei.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Ministrul moldovean al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, a anunțat luni despre demararea unei ample reforme a sistemului de instruire și atestare a conducătorilor auto. Demnitarul a subliniat că la ora actuală corupția, nivelul scăzut al instruirii și calitatea proastă a infrastructurii acestui sistem sunt alarmante și constituie inclusiv cauza numărului mare de accidente rutiere cu urmări tragice.

Potrivit lui Vasile Botnari, în ultimul an în Republica Moldova au avut loc 2 mii 527 de accidente rutiere, soldate cu 297 de decese și cu peste 2 mii de persoane traumatizate.

”90 la sută dintre toate aceste accidente au avut loc din vina conducătorilor auto”, a subliniat Vasile Botnari.

Accident - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rudenia cu fostul şef al poliției nu l-a ajutat pe șoferul-vitezoman

Potrivit acestuia tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, iar evaluarea sistemului de pregătire a conducătorilor auto, realizată de MTIC, a dat rezultate foarte proaste.

”Prevalează interesele celor care instruiesc, în raport cu ale celor instruiți. Nu este un secret că din această cauză țări precum Marea Britanie și Spania nu acceptă conversiunea permiselor de conducere din Republica Moldova”, a declarat ministrul.

Vasile Botnari a subliniat că planul de reformare a acestui domeniu va fi supus dezbaterilor publice timp de 30 de zile, după care proiectul va fi transmis la Guvern și, ulterior, în Parlament.

Potrivit lui Botnari, reforma va viza atât nivelul de pregătire teoretică și practică a conducătorilor auto, cât și infrastructura necesară cestui sistem, inclusiv poligoanele și parcul de automobile. Lupta contra corupției din acest sistem de asemenea va constitui una dintre prioritățile reformei.

Fluxul de știri
0