Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Surpriză: permisele de conducere ar putea fi eliberate de la 17 ani

© AFP 2024 / Yoshikazu Tsuno Japan's auto parts maker Toyota Gosei introduces the "Fresby" prototype vehicle which has a body covered with urethane foam and airbags during a press preview at the Tokyo Motor Show in Tokyo
Japan's auto parts maker Toyota Gosei introduces the Fresby prototype vehicle which has a body covered with urethane foam and airbags during a press preview at the Tokyo Motor Show in Tokyo - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Vasile Botnari a precizat că pentru un asemenea permis persoana va putea să înceapă instruirea la vârsta de cel puțin 16,5 ani, iar la atingerea vârstei de 17 ani va putea primi permis de conducere asistată, după pregătirea în cadrul unei școli auto.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, a anunțat luni că instituția pe care o conduce demarează un amplu proces de reformare a sistemului de pregătire și atestare a conducătorilor auto. Vestea care i-ar putea bucura pe mulți este că în Moldova ar putea fi eliberate permise de conducere începând cu vârsta de 17 ani.

машины парковка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Examenul medical pentru carnetul auto se va desfăşura în condiţii noi

Totodată, ministrul Vasile Botnari a precizat că pentru un asemenea permis persoana va putea să înceapă instruirea la vârsta de cel puțin 16,5 ani, iar la atingerea vârstei de 17 ani va putea primi permis de conducere asistată, după pregătirea în cadrul unei școli auto.

”Cel care va asista conducerea nu trebuie să fie din categoria vârstei de risc și să aibă o experiență de cel puț 5 ani în domeniul conducerii auto”, a menționat ministrul.

El a mai precizat că acesta va fi un permis de conducere pentru începători. Titularul acestuia nu va putea să conducă mijlocul de transport auto, decât dacă va fi asistat de persoana împuternicită în acest scop.

De asemenea, conducerea auto asistată nu permite ca în mijlocul de transport să fie alte persane, în afară de cel asistat și persoana care asistă conducerea.

”La vârsta de 18 ani, după 120 de ore practice, titularul permisului de conducere pentru începători va put susține examenul practic și primi permisul de conducere cu drepturi depline”, a mai specificat ministrul.

El a subliniat și faptul că în această perioadă persoana care va avea un asemenea permis va trebui să circule cu o viteză redusă și să respecte o serie de alte restricții, iar procedura de retragere a permisului în cazul unor încălcări va fi simplificată.

Întreaga concepție de reformare a sistemului de pregătire și de atestare a conducătorilor auto în Moldova va fi dezbătută public timp d e30 de zile, după care va fi înaintată în Guvern spre aprobare și remisă ulterior Parlamentului pentru adoptare.

Fluxul de știri
0