Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Grigore Petrenco, reţinut pe Aeroportul Chişinău

© Sputnik / Мирослав РотарьСуд Петренко
Суд Петренко - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul deputat şi membru de onoare al OSCE, Grigore Petrenco, a fost încătuşat sâmbătă pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

CHIŞINĂU, 14 mai — Sputnik. Cu puţin timp în urmă, liderul partidului „Blocul Roşu", Grigore Petrenco, a scris pe pagina sa de pe o reţea de socializare că a fost reţinut în autobuz, chiar înainte de a se îmbarca în avion. Potrivit acestuia, oamenii înarmaţi care l-au reţinut nu i-au prezentat nici un act oficial care le-ar fi permis acestora să-i îngrădească libertatea.

Potrivit politicianului, acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că instanţa i-a permis ieşirea din ţară până la data de 18 mai, ora12.00.

Petrenco urma să zboare la Munchen, Germania, cu cursa Lufthansa. El a declarat că, din cauza acţiunilor ilegale ale regimului, decolarea aeronavei a fost reţinută.

„Totul s-a produs în prezenţa pasagerilor", a adăugat fostul deputat.

Суд Петренко - Sputnik Moldova
Politică
„Grupul Petrenco" - în libertate, dar sub control judiciar

Acesta a acuzat că împotriva sa a fost aplicată forţa, iar după ce a fost oprit să iasă din autobuz, au venit poliţiştii înarmaţi cu automate.

În cele din urmă, Grigore Petrenco a fost eliberat la intervenţia avocatul său, Ana Ursachi. Aceasta a declarat că va depune o plângere în urma acestui incident.

Amintim că acum mai bine de două săptămâni, politicianul şi ceilalţi membri ai „grupului Petrenco", au fost eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi sub control judiciar.

Câțiva membri și activiști ai partidului extraparlamentar de opoziție "Blocul Roșu" în frunte cu Petrenco, au fost plasați în arest preventiv pe data de 6 septembrie 2015, după ce au protestat în fața clădirii Procuraturii Generale, ulterior fiind pornit un dosar penal pentru dezordini în masă.

Potrivit anchetei, cei șapte reținuți "au organizat, au dirijat și au participat activ la acțiuni ilegale, nu s-au conformat somaţiilor legale ale reprezentanților puterii și au aplicat forța fizică, folosind mai multe obiecte în calitate de arme".

În februarie, instanţa a luat decizia de a transfera membrii "grupului Petrenco" în arest la domiciliu, iar la 26 aprilie Judecătoria Râşcani a decis eliberarea lor din arest.

Fluxul de știri
0