Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Grupul Petrenco" - în libertate, dar sub control judiciar

© Sputnik / Мирослав РотарьСуд Петренко
Суд Петренко - Sputnik Moldova
Abonare
Instanţa a respins demersul procurorilor cu privire la prelungirea arestului preventiv pentru membrii „grupul Petrenco" cu încă 30 de zile şi i-a eliberat sub control judiciar.

CHIŞINĂU, 26 apr — Sputnik. Judecătoria sectorului Râşcani a capitalei i-a eliberat sub control judiciar pe membrii şi activiştii partidului extraparlamentar de opoziţie din Moldova „Blocul Roşu", în frunte cu fostul deputat şi membru de onoare al OSCE Grigore Petrenco, a declarat pentru Sputnik avocatul Ana Ursachi.

Григорий Петренко - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Grupul Petrenco, eliberat contra unei sume de bani. Cât şi cine a plătit

Câțiva membri și activiști ai partidului extraparlamentar de opoziție "Blocul Roșu" în frunte cu Petrenco, au fost plasați în arest preventiv pe data de 6 septembrie 2015, după ce au protestat în fața clădirii Procuraturii Generale, ulterior fiind pornit un dosar penal pentru dezordini în masă.

Potrivit anchetei, cei șapte reținuți "au organizat, au dirijat și au participat activ la acțiuni ilegale, nu s-au conformat somaţiilor legale ale reprezentanților puterii și au aplicat forța fizică, folosind mai multe obiecte în calitate de arme".

În februarie, instanţa a luat decizia de a transfera membrii "grupului Petrenco" în arest la domiciliu.

„În pofida faptului că judecata a respins astăzi demersul procurorilor cu privire la prelungirea arestului preventiv al „deţinuţilor politici" cu încă 30 de zile şi i-a eliberat pe toţi membrii „grupului Petrenco", noi nu suntem de acord cu un punct al acestei decizii. Este vorba despre interdicţia participării la proteste de masă", a precizat Ursachi.

Ea menţionat că „acest punct din decizie va fi contestat de apărare la Curtea de Apel Chişinău, deoarece aceasta contravine drepturilor constituţionale a le omului".

Petrenco le-a spus jurnaliştilor că nu se consideră vinovat pe sine şi pe tovarăşii săi.

Următoarea şedinţă a instanţei în cazul „grupului Petrenco" este programată pentru 12 mai.

Fluxul de știri
0