Guvernatorul Mugur Isărescu este vizat de DIICOT în dosarul Rompetrol

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaПредприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL
Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova
Abonare
Executivul condus la acea vreme de Mugur Isărescu ar fi acționat împotriva statului român și a Constituției, ajutând decisiv grupul infracțional condus de Dinu Patriciu prin privatizarea unui obiectiv strategic și ștergerea datoriilor către stat.

BUCUREŞTI, 12 mai — Sputnik. În dosarul Rompetrol sunt acuzați Adrian Năstase, Sorin Marin, George Philip Sthephenson, Collin Hart Richard şi alţi oameni de afaceri, potrivit HotNews.

Încă din 1996 grupul infracțional condus de Dinu Patriciu, Sorin Marin, George Philil Sthephenson, Collin Hart Richard și alții au urmărit să obțină controlul asupra rafinăriei Petromidia SA. În acest sens, Guvernul Radu Vasile a adoptat OUG 64/1998 ce prevedea vânzarea a 65,323% din capitalul social al companiei, la care se adăugau și facilități pentru plata prețului acțiunilor și pentru achitarea datoriilor.

Заправка - Sputnik Moldova
Audieri la DIICOT în dosarul Rompetrol de 3.100 de volume

Procurorii spun însă că, între timp, Fondul Proprietății de Stat a ignorant dispozițiile legale și a reluat procedura de privatizare în anul 2000, proces nelegal, când premier era Mugur Isărescu, iar Radu Vasile era președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Proprietății de Stat. De această dată, privatizarea s-a făcut pentru un pachet majoritar de acțiuni de 69,991%. S-a constituit, așadar, un alt Contract de vânzare — cumpărare, cel cu nr. 29/2000, cu un pachet majoritar de acțiuni de 69,991%, reprezentând 25.258.810 acțiuni achiziționate de firma The Rompetrol Group BV Olanda, condusă de Patriciu Dan Costache. Valoarea totală a pachetului a fost de 50.517.620 de dolari, prețul unei acțiuni fiind de 2 dolari, fără ca Fondul Proprietății de Stat să păstreze acțiunea nominativă de control.

Procurorii DIICOT acuză că Guvernul Mugur Isărescu de la acea dată nu numai că a reluat nelegal privatizarea, dar a și falsificat OUG 64/1998, astfel încât să fie acoperită procedura de privatizare din anul 2000 a Societății Comerciale "Petromidia" — S.A. Constanța.

Fluxul de știri
0