Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE al FR cheamă SUA să renunțe la sistemele antirachetă din România

© Сollage by RIA NovostiПВО
ПВО - Sputnik Moldova
Abonare
Oficiali de la Ministerul Afacerilor Externe al FR au declarat că dislocarea pe teritoriul României a obiectivelor sistemului american antirachetă este incompatibilă cu stipulările Tratatului cu privire la rachetele cu rază medie şi mică de acţiune.

CHIȘINĂU, 13 oct — Sputnik. Rusia îndeamnă SUA și România să renunțe la dislocarea pe teritoriul românesc a obiectelor sistemului american antirachetă, se spune în declarația lui Mihail Ulianov, directorului departamentului pentru probleme de neproliferare și control asupra armelor nucleare al MAE al FR, publicată pe site-ul instituției.

În comunicat se menționează că planurile SUA de a disloca în România, până la sfârșitul acestui an, instalații universale de lansare verticală a Mk-41 pot deveni o sfidare serioasă a securității internaționale.

Конгресс США - Sputnik Moldova
Ex-diplomat SUA: politica Washingtonului împinge lumea către un război nuclear

„Acest pas înseamnă  încă o încălcare gravă — pe lângă aplicarea rachetelor-țintă și a dronelor — de către SUA a Tratatului cu privire la rachetele cu rază medie şi mică de acţiune. Amintesc că instalațiile menționate, destinate lansării rachetelor cu rază medie de acțiune, nu sunt interzise pe navele Forțelor Armate Maritime (FAM), însă transferarea lor pe uscat este incompatibilă cu obligațiunile Tratatului în cauză. Facem apel către guvernele SUA și României să conștientizeze întreaga lor responsabilitate pentru o astfel de derulare a evenimentelor și, până nu este încă târziu, să renunțe la aceste planuri", a declarat Ulianov la New York,pe data de 9 octombrie 2015, în cadrul unei discuții pe teme de politică generală.

La sfârșitul lunii septembrie, Casa Albă a confirmat că elementele sistemului antirachetă al SUA aflate la baza românească din Deveselu vor începe să funcționeze până la sfârșitul acestui an.

Baza Deveselu a fost construită de către specialiști sovietici în anul 1952 și era folosită de militarii români. Acesta este primul obiectiv planificat de apărare antirachetă al SUA în Europa de Est. Un al doilea obiectiv similar se prevede a fi instalat în Polonia, în anul 2018. SUA susține că sistemele antirachetă sunt orientate spre țările care ar putea ataca SUA cu rachete proprii, cum ar fi Iranul.

Rusia declară însă că elementele sistemului antirachetă sunt orientate spre militarizarea Europei de Sud-Est și contravin intereselor stabilității regionale.

Fluxul de știri
0