Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii despre cum au fost găsite picturile lui Rubens, furate de moldoveni

© photo: president.gov.uaУкраденные в Вероне картины найдены на Украине
Украденные в Вероне картины найдены на Украине - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din grupul operativ de investigare a jafului din muzeul Castelvecchio din Italia făceau parte şi poliţişti de frontieră din Moldova.

CHIŞINĂU, 12 mai – Sputnik. Picturile furate din muzeul veronez Castelvecchio au fost depistate acum o săptămână, la 6 mai, de grănicerii ucraineni. Tablourile  erau ascunse într-o pădure de pe insula Turunciuc, regiunea Odessa, la 1,5 kilometri de frontiera moldo-ucraineană.

Cele 17 picturi au fost descoperite în urma unei operaţiuni ample de investigaţii la care au participat grănicerii ucraineni şi poliţiştii de frontieră din Moldova.

„Un reprezentat al Poliţiei de Frontieră din Moldova a făcut parte din grupul operativ de investigaţii. În perioada investigaţiilor operative au avut loc întrevederi a poliţiştilor de frontieră moldoveni cu grănicerii din Ucraina”, a declarat pentru Sputnik ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră, Dorina Cebotari.

Picturile depistate în pădure erau împachetate şi pregătite pentru a fi transportate în Moldova, anunţă Serviciul de grăniceri al Ucrainei, care mai spune că picturile urmau să fie vândute în Ucraina şi Rusia.

Украденные в Вероне картины найдены на Украине - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Picturile lui Rubens furate de moldoveni în Italia, găsite într-o pădure

Tablourile de valoare au fost transportate din Italia în Odessa prin intermediul serviciilor internaţionale poştale. Ancheta a mai stabilit că din grupul criminal transfrontalier făceau parte cetăţeni ai Ucrainei, Moldovei şi Rusiei.

Jaful a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Potrivit procurorilor italieni, la furt au participat 10 moldoveni şi trei italieni. Jefuitorii au sustras din muzeu 17 tablouri de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini.

Şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat anterior pentru Sputnik că, tablourile furate nu se află pe teritoriul Moldovei.

În închisoarea din Montorio, Italia, se află trei moldoveni care au participat la jaful armat din muzeul veronez. Este vorba despre Cornel Vasiliţă, Victor Potângă şi Denis Damaschin. Un alt moldovean, Vasile Cheptene, la fel reţinut în Italia pe acelaşi dosar, a fost eliberat din arest preventiv şi este cercetat în libertate.

Alţi trei moldoveni se află în arest preventiv în izolatorul de la Chişinău. Aceştia au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Ei au mai fost condamnaţi anterior pentru diverse infracţiuni.

Unul din capii care a dirijat furtul celor 17 picturi din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, este ucraineanca Svetlana Tkaciuk. Aceasta este concubina fratelui gardianului de la muzeu şi se află în arest la domiciliul său din Italia.

Un moldovean a fost reţinuţ din greşeală în cazul jafului din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia. Este vorba despre Anatolie Burlac, în vârstă de 29 de ani, reţinut săptămână trecută de autorităţile de frontieră române la vama Leuşeni- Albiţa.

Avocatul acestuia, Liliana Bodrug, a declarat că de fapt cel care trebuia reţinut este tatăl clientului său care poartă acelaşi nume.

Valoarea picturilor se ridică la 17 milioane de euro.

Fluxul de știri
0