Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Picturile lui Rubens furate de moldoveni în Italia, găsite într-o pădure

Abonare
Tablourile furate din Muzeul Castelvecchio din Verona au fost descoperite într-o pădure din regiunea Odessa, în apropiere de granița cu Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Cele 17 picturi furate din Muzeul Castelvecchio din Verona, de către o grupare din care făceau parte moldoveni și italienei, au fost găsite într-o pădure pe teritoriul Ucrainei.

Tablourile au fost depistate în regiunea Odessa de grănicerii ucraineni, acestea fiind ascunse sub crengi de copaci. Potrivit grănicerilor, picturile urmau să fie transportate în Moldova.

Jaful a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Potrivit procurorilor italieni, la furt au participat 10 moldoveni şi trei italieni. Jefuitorii au sustras din muzeu 17 tablouri de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini. Valoarea lucrărilor furate se ridică la 17 milioane de euro.

Şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat anterior pentru Sputnik că, tablourile furate nu se află pe teritoriul Moldovei.

În închisoarea din Montorio, Italia, se află trei moldoveni care au participat la jaful armat din muzeul veronez. Este vorba despre Cornel Vasiliţă, Victor Potângă şi Denis Damaschin. Un alt moldovean, Vasile Cheptene, la fel reţinut în Italia pe acelaşi dosar, a fost eliberat din arest preventiv şi este cercetat în libertate.

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Picturile furate din Muzeul Castelvecchio nu sunt în Moldova

Alţi trei moldoveni se află în arest preventiv în izolatorul de la Chişinău. Aceştia au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Ei au mai fost condamnaţi anterior pentru diverse infracţiuni.

Unul din capii care a dirijat furtul celor 17 picturi din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, este ucraineanca Svetlana Tkaciuk. Aceasta este concubina fratelui gardianului de la muzeu şi se află în arest la domiciliul său din Italia.

Un moldovean a fost reţinuţ din greşeală în cazul jafului din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia. Este vorba despre Anatolie Burlac, în vârstă de 29 de ani, reţinut săptămână trecută de autorităţile de frontieră române la vama Leuşeni- Albiţa.

Avocatul acestuia, Liliana Bodrug, a declarat că de fapt cel care trebuia reţinut este tatăl clientului său care poartă acelaşi nume.

Valoarea picturilor se ridică la 17 milioane de euro.

Fluxul de știri
0