Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unde s-au dus banii pentru primul Recensământ al locuinţelor şi populaţiei

© Sputnikoameni люди
oameni люди - Sputnik Moldova
Abonare
Inspecţia Financiară va verifica cum au fost cheltuite milioanele de lei pentru organizarea şi desfăşurarea primului Recensământ al populaţiei şi locuinţelor în Moldova.

CHIŞINĂU, 26 mar – Sputnik. Prima etapă a Recensământului populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova din 2014 a costat 78,6 milioane de lei. Pentru procedurile de prelucrarea a datelor colectate, mai sunt necesare încă 8 milioane de lei. 

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, aceşti bani sunt necesari pentru remunerarea personalului angajat în Recensământul populaţiei. Suma va fi indicată în proiectul Legii bugetului pentru 2016.

În cadrul unei şedinţe la Guvern la care au participat şi reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică (BNS), prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că procese legate de realizarea recensământului au fost tergiversate în mod inadmisibil. Şeful Executivului a cerut desfăşurarea unei anchete interne la BNS pentru a identifica cauzele prelungirii nejustificate a acestui proces și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate. 

recensamint - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Primul recensământ al populaţiei şi locuinţelor riscă să eşueze

Inspecţia Financiară urmează să evalueze corectitudinea cheltuielilor făcute pentru desfăşurarea recensământului. Premierul a mai solicitat identificarea unui mecanism pentru verificarea veridicităţii datelor colectate în cadrul acestui exerciţiu.

Comisia naţională pentru recensământul populației și al locuințelor 2014 urmează să publice un plan calendaristic al acţiunilor de prelucrare a informaţiei obţinute, dar şi asigurarea unei  comunicări eficiente cu publicul.

Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie a constatat, anterior, că recensământul populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat cu nereguli. Membrii Comisiei, inclusiv donatorii străini, şi-au exprimat îngrijorarea atât în privinţa modulului în care s-a desfăşurat procesul de coordonare şi implementare a recensământului, cât şi a activităţilor post-recensământ. 

Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în perioada 12-25 mai, 2014. În premieră, paralel cu datele despre populaţie, au fost colectate informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit.

Fluxul de știri
0