Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Negocierile privind reglementarea transnistreană ar putea avea loc în iunie

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Берлин
Города мира. Берлин - Sputnik Moldova
Abonare
Germania, care a preluat în acest an președinția OSCE, propune participanților la negocierile în formatul „5+2" - părților implicate în conflictul transnistrean, mediatorilor și observatorilor - să se întâlnească în mai puțin de o lună la Berlin.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik. Reprezentantul special al OSCE în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, Cord Meier-Klodt, aflat într-o vizită în Moldova, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă că le propune participanților la negocierile în formatul „5+2" să se întrunească pentru a purta discuții la începutul lunii iunie.

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2" a avut loc în 2014, cu participarea Moldovei și a nerecunoscutei republici moldovenești transnistrene ca părți ale conflictului, Rusiei, Ucrainei, OSCE ca mediatori, Uniunii Europene și SUA ca observatori.

„Am avut o discuție constructivă cu Gheorghe Bălan (reprezentantul RM — n. red.). Astăzi voi avea de asemenea o întâlnire cu Vitali Ignatiev (reprezentantul Transnistriei — n. red.). Scopul meu principal este de a evalua în ce măsură Chișinăul, Tiraspolul și alți parteneri sunt gata pentru aceste negocieri", a spus Meier-Klodt.

Город Тирасполь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Chişinău există voinţă politică de relansare a negocierilor în formatul „5+2”

Potrivit acestuia, la momentul de față scopul său este să ia cunoștință de problemele care prezintă interes pentru părțile la negocieri, să le adune pentru ca ulterior aceste probleme să fie discutate în cadrul negocierilor în formatul „5+5".

„Acum le propun părților pachetul de probleme pentru a afla dacă sunt de acord sau nu. Acolo este indicată data concretă a derulării întrevederii în formatul „5+2", este vorba de începutul lunii iunie, la Berlin", a menționat Meier.

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean a subliniat că el va înainta această propunere la Tiraspol, dar și în cadrul întrevederilor de săptămâna viitoare de la Moscova și Kiev cu mediatorii la negocieri.

„Din rezultatele acestui proces vom deduce la ce etapă ne aflăm și cum să procedăm în continuare", adăugat Meier-Klodt.

La rândul său, vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că Chișinăul deja și-a exprimat acordul de a participa la negocierile în formatul „5+2" și speră că acestea se vor desfășura în timpul cel mai apropiat. Vicepremierul a mai specificat că agenda se aprobă cu două săptămâni înainte de întrevederea propriu-zisă.

Fluxul de știri
0