Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Controale medicale complexe pentru veteranii de război

© Sputnik / Vladimir PolusatovPCRM ПКРМ марш
PCRM ПКРМ марш - Sputnik Moldova
Abonare
Pe parcursul lunii mai, toate instituţiile medicale din ţară vor organiza controale medicale complexe pentru toţi veteranii de război şi victimele catastrofei de la Cernobâl.

CHIŞINĂU, 8 mai – Sputnik. Veteranii de război și participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl sunt așteptați, pe parcursul lunii mai, la toate instituțiile de asistență medicală primară din țară pentru a beneficia de un examen medical complex. 

Potrivit unui ordin semnat de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, medicul de familie va efectua investigațiile necesare și va prescrie tratamentul conform indicațiilor medicale. În caz de necesitate, pacienții vor fi trimiși la medicii specialişti de profil sau vor fi internați în secţiile spitaliceşti. În cadrul acestui control, medicii de familie vor elibera certificate pentru odihnă sanatorială. 

Шерпенский плацдарм - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În ajun de 9 mai, veteranii vor primi ajutoare financiare de la stat

Cheltuielile pentru examenul medical complex va fi acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Veteranii de război și participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl vor beneficia de medicamente gratuite, inclusiv cu prescrierea medicamentelor parţial şi integral compensate. 

Și copiii persoanelor care au avut de suferit în urma dezastrului de la Cernobâl, născuţi după anul 1986, se pot adresa la medic după același control medical complex, inclusiv cu organizarea consultaţiilor şi internărilor în cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Până la sfârșitul anului, va fi efectuat un studiu științific privind starea sănătăţii copiilor, a căror părinţi au participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl. Studiul trebuie să determine dacă maladiile copiilor pot avea legătură cauzală cu efectul radiaţiei ionizate.

Ordinul cu privire la organizarea asistenţei medicale veteranilor de război mai prevede examinarea lor în mod prioritar. 

Anul trecut, circa 21,8 mii de veterani de război și în jur de 2 mii de participanți la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl se aflau sub supraveghere medicală.

Fluxul de știri
0