Sondaj: peste 80% din americani cred că Rusia prezintă pericol pentru țara lor

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaФутбол. Чемпионат мира - 2014. Матч Бельгия - США
Футбол. Чемпионат мира - 2014. Матч Бельгия - США - Sputnik Moldova
Abonare
Conform datelor unui studiu sociologic, o doză mai mare sau mai mică de frică legată de „intențiile Kremlinului” este răspândită pe larg printre americani, doar 15% din ei fiind imuni față de aceste „intenții”.

CHIȘINĂU, 6 mai — Sputnik. Potrivit majorității americanilor, Rusia prezintă pericol pentru SUA, fapt ce reiese din rezultatele sondajului realizat de postul de televiziune CNN și serviciul de investigații ORC, citate de RIA Novosti.

Пленарное заседание в рамках ПМЭФ 2015 - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Rusia este gata să continue colaborarea cu Occidentul

Respondenților li s-a propus să determine nivelul pericolului pentru SUA pe care l-ar prezenta patru țări (Rusia, China, Iranul și RPDC), dar și islamiștii radicali din gruparea „Stat Islamic".

Au fost oferite patru variante de răspuns: prezintă „un pericol foarte mare", „un pericol moderat", „un pericol neînsemnat" și „nu prezintă nici un pericol".

S-a constatat că circa 21% dintre respondenți consideră că Rusia prezintă „un pericol foarte serios" pentru SUA; 40% cred că acest pericol este „moderat", iar 22% sunt de părerea că pericolul din partea acestei țări este „neînsemnat". Doar 15% din americani nu văd nici un pericol din partea Rusiei.

Cetățenii SUA sunt îngrijorați cel mai mult de teroriștii din gruparea SI: 73% dintre respondenți i-au atribuit calificativul de „pericol foarte mare".

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 28 aprilie — 1 mai curent, iar marja de eroare nu depășește 3%.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Lavrov: Rusia nu tinde spre confruntare nici cu SUA, nici cu UE

Anterior, ministrul Apărării al SUA, Ashton Carter, a plasat Rusia pe primul loc printre cele cinci pericole majore pentru SUA.

La rândul său, președintele Comitetului unit al șefilor de stat-major ai forțelor armate, Joseph Dunford, a lansat expresia „pericol existențial" care a fost utilizată de mai multe ori de către politicienii europeni și reprezentanții NATO.

Noul comandant suprem al trupelor NATO în Europa, generalul Curtis Scaparrotti, a făcut apel către membrii alianței să fie în permanență pregătiți pentru a contracararea pericolului „Rusiei care renaște". Totodată, Moscova a menționat în repetate rânduri că rușii nu sunt interesați să agraveze confruntarea, însă sunt gata să riposteze în mod adecvat la acțiunile Occidentului.

Fluxul de știri
0