Bloomberg: Shinzo Abe a spart „izolarea" Rusiei prin vizita la Sochi

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В.Путин принимает участие в саммите G20 в Турции
Президент РФ В.Путин принимает участие в саммите G20 в Турции - Sputnik Moldova
Abonare
„Japonia este țara care nu are prieteni în propria regiune. Iată de ce relațiile cu Rusia sunt extrem de importante pentru ea", explică un expert rus.

Chișinău, 6 mai — Sputnik. Vizita prim-ministrului Japoniei, Shinzo Abe la Sochi a spart paravanul „izolării internațională" în care s-a pomenit Rusia după alipirea Crimeei acum doi ani, scrie Bloomberg, citat de RIA Novosti.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Lavrov: Rusia nu tinde spre confruntare nici cu SUA, nici cu UE

Premierul Japoniei, aliatul cheie al SUA în Regiunea Asia-Pacific, a ignorat apelul președintelui Barach Obama de a renunța la vizita în Rusia. Astfel, el a creat un precedent periculos pentru Washington, devenind primul lider din G7 care a decis să se întâlnească cu președintele rus în format bilateral. Acum, după Abe, Federația Rusă va fi vizitată de premierul italian Matteo Renzi, care urmează să participe la forumul investițional anual de la Sankt Petersburg din luna iunie.

Shinzo Abe și-a planificat să pună în discuție reglementarea disputelor teritoriale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și căutarea unor soluții reciproce pentru astfel de probleme, precum criza siriană. De asemenea, prim-ministrul japonez intenționează să propună un plan de cooperare în opt direcții pentru susținerea economiei rusești, inclusiv în energetică și în sectorul dezvoltării industriale pentru Orientului Îndepărtat rus.

„Japonia nu își poate permite un asemenea lux, precum „izolarea" Rusiei, întrucât vecinii săi, marile puteri regionale China și Coreea de Sud, au o atitudine prudentă față de ea", menționează expertul Centrului Carnegie de la Moscova Aleksandr Baunov. Potrivit analistului, Abe nu este atât de naiv încât să aștepte o rezolvare rapidă a problemei Insulelor Kurile, însă el este gata să încurajeze fluxul de investiții și credite japoneze în Federația Rusă, pentru ca țara sa să poată face concurență Chinei.

„Japonia este țara care nu are prieteni în propria regiune. Iată de ce relațiile cu Rusia sunt extrem de importante pentru ea", a conchis el.

Fluxul de știri
0