Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Apărării argumentează importanța exercițiului „Dragon Pioneer 2016”

© Sputnik / Мирослав РотарьДень открытых дверей Военная Академия
День открытых дверей Военная Академия - Sputnik Moldova
Abonare
Un oficial din cadrul ministerului moldovean al Apărării au subliniat că exercițiul moldo-american ”Dragon Pioneer” este foarte important, dat fiind faptul că și astăzi în Republica Moldova mai persistă pericolul pe care îl prezintă muniţiile neexplodate rămase în sol din cel de-al Doilea Război Mondial.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Responsabili din cadrul ministerului moldovean al Apărării au subliniat că exercițiul moldo-american ”Dragon Pioneer” este foarte important, dat fiind faptul că și astăzi în Republica Moldova mai persistă pericolul pe care îl prezintă muniţiile neexplodate rămase în sol din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

”Aceste afirmații pot fi dovedite de activitatea geniştilor Armatei Naţionale, solicitaţi frecvent de cetăţenii Republicii Moldova pentru neutralizarea muniţiilor depistate în diferite regiuni ale ţării, a declarat comandantul Comandamentului Forţelor Terestre ale Republicii Moldova, colonelul Mihail Bucliş.

Potrivit lui Bucliș, doar în primele trei luni ale anului curent echipele de genişti profesionişti au distrus 112 obiecte explozive.

Timofti Тимофти - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dubiile preşedintelui ţării cu privire la prezenţa tancurilor americane în PMAN

Serviciul de presă al Ministerului Apărării notează că Mihail Bucliş i-a mulţumit Guvernului SUA pentru sprijinul acordat pregătirii trupelor de geniu ale Armatei Naţionale ale Republicii Moldova, specificând și necesitatea unui corp de genişti instruiţi în conformitate cu cele mai recente practici internaţionale.

”Instruirea geniştilor este dictată de angajamentele Republicii Moldova în cadrul operaţiunilor externe. Aş vrea să amintesc că geniştii moldoveni au fost prezenţi în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irak-ului începând cu 2003, unde, timp de cinci ani, au dezamorsat 350 mii de obiecte explozive. Astăzi, geniştii moldoveni sunt prezenţi în Kosovo şi, alături de militarii altor ţări, curăţă teritoriul kosovar de obiectele explozive utilizate în perioada conflictului”, a menționat oficialul militar.

Ministerul Apărării amintește că exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”, la care participă militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii, se desfăşoară în perioada 3-20 mai 2016, în premieră, în Republica Moldova. În cadrul aplicaţiilor sunt antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.

„Dragon Pioneer 2016” are ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.

Fluxul de știri
0