Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jaful din muzeul veronez: încă un moldovean reţinut în România

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaLa veduta su Verona
La veduta su Verona - Sputnik Moldova
Abonare
Unul dintre moldovenii care au furat picturile lui Rubens din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, a fost reţinut de autorităţile române în timp ce acesta încerca să intre în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 5 mai – Sputnik. Anatolie Burlac, unul dintre moldovenii acuzaţi că a participat la jaful picturilor din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, a  fost reţinut miercuri de poliţiştii de frontieră ieşeni la vama Albiţa-Leuşeni, în timp ce încerca să intre în Republica Moldova din România.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, România, Burlac a fost depistat la ora 04,30 în punctul de trecere al frontierei Albiţa. Acesta a fost escortat la Curtea de Apel Iaşi, care va dispune cu privire la cererea de predare formultă de autorităţile judiciare din Italia.

Tribunalul din Verona a emis, la 12 martie, un mandat european de arestare pe numele moldoveanului Anatolie Burlac, solicitând predarea sa în Italia în vederea cercetării pentru comiterea infracţiunilor de jaf armat și răpire de persoane. 

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Picturile furate din Muzeul Castelvecchio nu sunt în Moldova

În închisoarea din Montorio, Italia, se află alţi trei moldoveni care au participat la jaful armat din muzeul veronez. Este vorba despre Cornel Vasiliţă, Victor Potângă şi Denis Damaschin. Curtea de Apel din Veneţia a menţinut decizia cu privire la arestul preventiv pe numele lor.

Un alt moldovean, Vasile Cheptene, la fel reţinut în Italia pe acelaşi dosar, a fost eliberat din arest preventiv şi este cercetat în libertate.

Alţi trei moldoveni se află în arest preventiv în izolatorul de la Chişinău. Aceştia au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Ei au mai fost condamnaţi anterior pentru diverse infracţiuni.

Unul din capii care a dirijat furtul celor 17 picturi din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, este ucraineanca Svetlana Tkaciuk. Aceasta este concubina fratelui gardianului de la muzeu şi se află în arest la domiciliul său din Italia

Jaful a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Potrivit procurorilor italieni, la furt au participat 10 moldoveni şi trei italieni. Jefuitorii au sustras din muzeu 17 tablouri de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini. Valoarea lucrărilor furate se ridică la 17 milioane de euro.

Deocamdată, nu este clar unde sunt ascunse picturile furate. Şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat pentru Sputnik că, tablourile furate nu au fost aduse şi nu se află pe teritoriul Moldovei. 

Fluxul de știri
0