Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoze optimiste de la Banca Naţională: preţurile vor scădea

© Sputnik / Evghenii PanasencoBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Naţională a Moldovei a revizuit în scădere rata inflaţiei pentru anul în curs. Guvernatorul BNM a evidenţiat mai multe motive care au dus la scăderea ratei inflaţiei.

CHIŞINĂU, 5 mai – Sputnik. În primul trimestru al anului în curs, rata anuală a inflaţiei a constituit 11 la sută, fiind cu 2,4 puncte procentuale inferioară celei din trimestrul precedent. În luna martie, inflația s-a diminuat până la valoarea de 9,4 la sută, potrivit Raportului asupra inflaţiei prezentat în dimineaţa zilei de joi de noul guvernator al Băncii Naţionale (BNM) a Moldovei, Sergiu Cioclea.

„Factorii care au dus la revizuirea în scădere a ratei inflaţiei sunt slăbirea cererii interne, schimbarea preţurilor la produsele reglementate, creșterea mai mică decât se prognoza a preţurilor la produsele alimentare, aprecierea monedei naționale față de dolarul american din lunile februarie și martie, precum și de condițiile meteorologice favorabile în perioada de referință”, a declarat guvernatorul BNM. 

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine în Moldova a schimbat salariul de 46 mii de euro pe 82 mii de lei pe lună

Totodată, tendința descendentă a fost susținută și de traiectoria prețurilor la produsele alimentare și la resursele energetice în regiune.

Inflația de bază, în mod similar, a avut o traiectorie descendentă pe parcursul trimestrului întâi al anului curent, diminuându-se de la 14,6 la sută în luna decembrie, până la 10,2 la sută în luna martie.

„Conform rundei curente de prognoză, deviația PIB va înregistra în continuare, în mare parte, valori ce se vor afla în palierul negativ. Față de runda anterioară de prognoză, cererea agregată estimată a fost revizuită la un nivel mai înalt. Plasarea activității economice preponderent sub nivelul său potențial, pe termen mediu, va determina presiuni dezinflaționiste din partea cererii interne, deși mai moderate în comparație cu prognoza anterioară”, a declarat Cioclea.

Rata medie anuală a inflației, conform rundei curente de prognoză, va avea o tendință de diminuare până la sfârșitul anului, după care va urma o stabilizare în jurul țintei. În medie, în anul curent, inflația va atinge nivelul de 7 la sută și de 4,8 la sută în anul viitor. Valoarea maximă a ratei inflaţiei va fi înregistrată în trimestrul doi, de 8,1 la sută, iar valoarea minimă – în trimestrul patru, de 3,6 la sută.

Fluxul de știri
0