Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Posibilitatea de reluare a urmăririi penale în RM va fi strict limitată

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaCondamnat
Condamnat - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiției a inițiat revizuirea actualelor norme ce reglementează reluarea urmăririi penale în dosarele clasate sau în cazurile în care persoana a fost scoasă de sub urmărire penală.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Ministerul Justiției a înaintat în Guvern un proiect ce prevede modificarea unor norme din Codul de procedură penală al Republicii Moldova. Documentul, după cum menționează serviciul de presă al Ministerului Justiției, stipulează că reluarea urmăririi penale va fi dispusă exclusiv de judecătorul de instrucție, doar dacă apar fapte noi, recent descoperite, sau dacă încălcarea drepturilor omului în cadrul urmăririi penale a afectat hotărârea respectivă.

”Noile prevederi legislative urmează să excludă metoda actuală de reluare a urmăririi penale, adică fie de procurorul ierarhic superior sau de judecătorul de instrucție, oricând și în lipsa unor temeiuri clar definite, care ar putea fi considerate bine gândite în fiecare caz individual”, explică instituția.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Codul penal şi Codul de procedură penală, gratuit pentru Vladimir Filat

Până la ora actuală, persoana se afla într-o stare de incertitudine pentru un termen nedeterminat și pentru circumstanțe care pot fi invocate aleatoriu la redeschiderea cauzei penale. Astfel, persoana nu avea siguranța că nu va mai fi bănuită şi urmărită penal, menționează Ministerul Justiției.

Instituția a mai precizat că proiectul pe care îl susține prevede și abrogarea posibilității reluării urmăririi penale după încetarea acesteia, după clasarea cauzei penale sau după scoaterea persoanei de sub urmărire, prin ordonanţa procurorul ierarhic superior, chiar dacă ulterior se constată lipsa cauzei ce a determinat luarea acestor măsuri sau că a dispărut circumstanţa pe care se întemeia.

Fluxul de știri
0