Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O misiune FMI vine în Moldova

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
La sfârșitul lunii mai, în Moldova va sosi din nou o misiune a Fondului Monetar Internațional, însă aceasta nu este abilitată să poarte negocieri cu privire la programul de colaborare.

CHIȘINĂU, 4 apr — Sputnik. O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar va vizita Moldova în perioada 23-27 mai, a comunicat miercuri serviciul de presă al reprezentanței FMI în Moldova.

Scopul misiunii este de a continua dialogul privind politica economică și atingerea unor progrese în discuțiile cu privire la măsurile luate în vederea implementării reformelor propuse de Guvern și Banca Națională, care constituie componente importante ale viitorului program de colaborare.

"La etapa actuală, misiunea nu are mandat pentru încheierea unui acord privind noul program de colaborare cu FMI", se spune în comunicat.

Офис МВФ в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Rezultatele vizitei misiunii FMI în Moldova: perspective deloc simple

În septembrie 2015, în țara noastră s-a aflat în vizită tehnică o misiune ordinară a FMI, dar atunci negocierile s-au încheiat fără vreun un rezultat. Ulterior, misiunea FMI în frunte cu Vladkova-Hollar a fost în Moldova la sfârșitul lui februarie, după care la mijlocul lui aprilie, la Washington, la ședințele de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale (BM) au participat ministrul economiei din Moldova, Octavian Armașu, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Autoritățile din Moldova își pun mari speranțe în acordul cu FMI, deoarece acest document presupune nu numai posibilitatea de a mai primi un credit, dar dă și "undă verde„ pentru a primi împrumuturi de la ceilalți creditori externi. Între altele, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Petras Austrevicius, a declarat în timpul vizitei la Chișinău că ajutorul UE pentru Moldova va depinde foarte mult de misiunea FMI.

Programul anterior de trei ani de colaborare a Moldovei cu Fondul a demarat la sfârșitul lui ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013. Ultima tranșă de 76 de milioane de dolari din 570 de milioane nu a mai ajuns în RM din cauza nemulțumirilor FMI legate de cheltuielile sociale prea mari și de deficitul înalt al bugetului de stat al țării.

Fluxul de știri
0